Ukendte tegnere fra 1950´erne

Galleri 1 - Tegner 1

Fire nisser fra et ark med titlen "Klatrenisser", som jeg vil tro er fra først i 50´erne.

Galleri 2 - Tegner 1

Fire nisser fra et andet ark med titlen "Klatrenisser".

Galleri 3 - Tegner 1

16 nisser, som jeg ikke kan inddele i ark, men der er selvfølgelig tale om nisser fra to ark.

Galleri 4 - Tegner 2

Et antal nisser som vist godt kan få plads på et og samme ark. De er uden tvivl fra første halvdel af 1950'erne.

Galleri 5 - Tegner 3

16 forholdsvis store nisser, som stammer fra mindst to ark.

Galleri 6 - Tegner 4

21 kravlenisser af en endnu ikke-identificeret tegner. Flere af nisserne er forholdsvis store, så jeg vil tro at nisserne stammer fra 3 ark og at der dermed findes flere end de her viste.

 

Galleri 7 - Tegner 4

'6 nisser som sandsynligvis er fra samme ark. Selv om de er for-holdsvis store, er der nu nok plads til et par stykker til på arket'.

Sådan skrev vi for flere år siden og nu (december 2017) er arket duk-ket op hos Karen Jacobsen, Aalestrup. Som man kan se, holdt oven-stående påstande vand på alle måder.

Blot er det ærgeligt, at tegnerens navn ikke er angivet på arket. En del kravlenisser ville ellers i ét hug kunne have fået identificeret deres tegner. Den eneste faktuelle oplysning er, at arket har nr. 1305, men desværre ingen oplysning om forlaget.

Arket er sandsynligvis fra første halvdel af 1950'erne og har følgende påskrift:

"Nu kommer de muntre Nisser igen med alle deres Løjer og Spillop-per. De findes alle vegne, i alle Hjem, i alle Stuer, paa Billeder - Vin-dueskarme - Dørkarme - Lysekroner - og til sidst paa selve Juletræet"

Læg mærke til, at navneord er skrevet med stort og at der bruge dobbelt-a i stedet for bolle-å. Med retsskrivningsbekendtgørelsen fra 22. marts 1948 blev det indført, at bolle-å skulle bruges istedet for dobbelt-a og at navneord skulle skrives med småt. Det kunne jo sandsynliggøre, at arket er fra før 22. marts 1948. Vi kan dog ikke vide, præcist hvornår dette unavngivne forlag er begyndt at følge den nye praksis, Det kunne f.eks. først være sket i starten af 1950'erne. Og navneordene kan måske være skrevet med stort blot for et syns skyld. Det må stå hen i det uvisse.

Galleri 8 - Tegner 5

Denne ukendte tegner har været særdeles produktiv på kravlenisse-området og har tegnet mindst 12 ark.

Det første ark er udgivet af Bellahøj Lithos og har nummer 320. Det bærer titlen "Stå Sidde og Hængenisser". Alt hvad denne tegner har lavet er fra 1950'erne.

Galleri 9 - Tegner 5

Dette ark er ligeledes udgivet af Bellahøj Lithos og har nr. 323.

Galleri 10 - Tegner 5

Igen et ark fra Bellahøj Lithos med nummeret 324.

Galleri 11 - Tegner 5

Fire nisser ud af flere som jeg regner med er fra samme ark.

Galleri 12 - Tegner 5

4 nisser som måske er fra samme ark.

Galleri 13 - Tegner 5

Tegneren af disse langlemmede kravlenisser kunne udmærket væ-re "tegner 5". Nisserne er dog betydeligt større og stilen noget an-derledes end hos de foregående, men der er rigtig mange ligheds-punkter.

Galleri 14 - Tegner 5

Fire nisser, som nok er fra samme ark. Disse "hæsblæsende" nisser er med stor sandsynlighed også tegnet af den ukendte "tegner 5".

Galleri 15 - Tegner 5

Ni nisser, som sikkert stammer fra 2-3 forskellige ark.

Galleri 16 - Tegner 5

Klippeark, Lithos nr. 322

Arkets nisser er ikke kravlenisser, men nisser med en fod at stå på. Arkets nissehøj skal monteres og der bruges vat som tag. Nisserne er kun cirka 7 cm høje og med de mange detaljer, skal der en sikker hånd og lille saks til for at få et godt resultat.

I galleriet vises arket i sin helhed samt to bidder i close-up.

Galleri 17 - Tegner 6

Ni nisser som uden tvivl er fra samme ark.

Galleri 18 - Tegner 7

Tre nisser fra samme ark.

Hovedpersonen på dette Lithos-ark nr. 325 er selve julemanden.

Flere af figurerne er ikke beregnet til at skulle "kravle", de er i stedet udstyret med en fod, så de kunne stå og pryde datidens bogreol side om side med Kirsten Hüttemeiers kogebøger og Salmonsens Konversationsleksikon.

Billedet af pianisten har Lithos også brugt som forside til et jule-sanghæfte.

Galleri 19 - Tegner 8

 Tre nisser fra samme ark.

Jeg ved ikke, om denne ukendte tegner var træt af de små nuttede nissebørn, som var oppe i tiden, eller om vedkommende bare var i dårligt humør, da han/hun satte sig med pen og blok. En nydelig ung dame (dyden i midten) blev det dog til.

Galleri 20 - Tegner 9

Nisser fra gammelt julehæfte, som der her vises en halv side af.

Hæftet hedder "Mal og Klip" og indeholder bl.a et bidrag fra Vilhelm Hansen. Hvem tegneren til de viste nisser er får stå hen i det uvisse, selv om de ser bekendte ud.

Galleri 21 - Tegner 10

Fire nisser fra samme ark - selvom man godt kan komme i tvivl om, hvorvidt der er tale om et egentligt ark. Kartonen er udsædvanlig kraftig. Kan de være klippet ud af en eller flere æsker eller hvad?

Som det ses, er her tale om reklamenisser for Valsemøllen i Esbjerg.

I galleriet nedenfor drejer det sig om to nisser fra samme ark.

På arket står der skrevet: "De muntre kravlenisser - det er os der hygger i stuerne".

Det er der slet ingen tvivl om og helt sikkert hygger de hos Per Maack Andersen, som skriver: ".....hyggede i min barndoms stuer i begyndelsen af 1950'erne. Jeg opdagede og købte begge ark hos en landkøbmand på Langeland i 1978 under en ferietur. Nu indtager de alle deres faste plads i mit hjem hver jul, for sådan skal mine kravlenisser se ud!

Per Maack Andersen skriver videre: "Når jeg er facineret af de muntre kravlenisser fra 1950'ernes begyndelse, er det ikke kun fordi de er min barndoms kravlenisser, men også fordi de har nogle karaktertræk, som jeg forbinder med begrebet: Venlige, adrætte og uforudsigelige. De er tegnet som et øjebliksbillede i en handling, hvor der er et før og et efter. Ofte optræder de i par, der kommunikerer eller foretager bevægelser, som synes at ophæve tyngdekraften.
Derfor stiller de også krav om en placering, som harmonerer med det de har gang i. Jeg har vedhæftet et par billeder, der illustrerer dette.
På det første udpeger den ene nisse for den anden nisse det hotel, hvor min mor voksede op, og på det andet parti fra Vesterhavet redder den ene nisse den anden fra at falde i vandet.
En placering på en bogreol, hvor to nisser kravlende i et reb kan hænge frit i luften, er også et eksempel på en "rigtig" placering.

Tak til Per Maack Andersen for at ville dele historie og billeder.

Et par år efter at Per Maack Andersen skrev til mig, modtager jeg i november 2013 endnu en mail omkring disse kravlenisser.

Leif Petersen skriver: "Jeg har lige kigget på "Kravlenissernes side/Ukendte tegnere 1950'er" og ser der for første gang i over 40 år min barndoms kravlenisser! De sad hver jul på deres vante plads, men desværre smed mine forældre dem ud, inden jeg selv fik børn og efterlyste nisserne."

Leifs erindring omkring disse nisser var meget præcis, idet han beskrev nogle af dem ganske nøjagtigt i sin mail. Leif er desuden glad for Per Maack Andersens billeder og hans måde at vise nisserne på.

Leif husker nisserne som værende en del af familien fra først i 50'erne og frem til 1970.

Galleri 22 - Tegner 11

Tre nisser fra samme ark

Galleri 23 - Tegner 12

Tre nisser fra samme ark.

Nisserne på dette ark er helt sikkert tegnet af samme tegner som i galleriet ovenfor.

Galleri 24 - Tegner 13

Tre nisser fra samme ark - d.v.s. her er der jo tale om julemænd!

Galleri 25 - Tegner 14

Et kyssende par kravlenisser

Galleri 26 - Tegner 15

For- og bagside af julepose med udklipsnisser

Galleri 27 - Tegner 16

Diverse "pufnisser"

Hvem der har tegnet dem, har jeg indtil videre ikke kunnet få verificeret. Man ser dem nu og da sat til salg som værende tegnet af såvel Dam som flere andre. Jeg synes, at de på mange måder ligner nisser tegnet af Påls, men jeg sætter ikke navn på tegneren, førend jeg har beviset på bordet.

Galleri 28 - Tegner 17

En pakke lamette fra 1950'erne med kravlenisser på bagsiden.

Galleri 29 - Tegner 18

Fire nisser, som sandsynligvis er fra samme ark.

Galleri 30 - Tegner 19

En enkelt cowboy-nisse som - håber jeg - får "more sadlepals" hen ad vejen - eller "down the trail".

Galleri 31 - Tegner 20

En single julemand.

Galleri 32 - Tegner 21

Denne saxofonspillende nisses oprindelse fortaber sig helt og aldeles.

(Foto: Kirsten Kappel)

Galleri 33 - Tegner 22

Otte flotte og farveglade dekorationsnisser i kraftig karton. De er omkring 20-23 cm høje.

(Tilhører Karen Jacobsen, Aalestrup)

Galleri 34 - Tegner 23

To dekorationsnisser, som nok er fra omkring 1950 og måske endda før. På bagsiden er stemplet: "M. Wenzzell Manufaktur - Konfektion, Stenlille".

(Billederne venligst tilsendt af Hannelore Rossenell)

Galleri 35 - Tegner 24

En lille flok kravlenisser.

Galleri 36 - Tegner 25

Et par dekorationsnisser.

Galleri 37 - Tegner 26

Hvis der er noget kravle- og dekorationsnisser kan er det at spille musik. Må vi præsentere et fantastisk orkester med vokalist fra 1950'erne.