Adrian Sørensen (1929)

Jeg er glad for at kunne præsentere tegneren Adrian Sørensen på Kravlenissernes Side. Det betyder, at jeg - i al beskedenhed - som den første har kunnet sætte hans navn på en serie kravlenisser, hvor tegneren hidtil har været "ukendt". Adrian Sørensen har aldrig tidligere været nævnt i forbindelse med kravlenisser.

Jeg fik i begyndelsen af 2011 et par kravlenisser forærende af min svoger. Han havde fundet dem i en skuffe hos en marskandiser og venligt tiltænkt mig dem. Jeg havde en enkelt fra serien i forvejen arkiveret under "ukendt", men på én af de nisser, jeg fik i hånden, havde tegneren venligt sat sin signatur på én af flapperne. "Adrian", stod der!

Den oplysning sagde mig ikke nogetsomhelst, men af flere og forskellige omveje fandt jeg frem til, at det måske kunne være tegneren Adrian Sørensen. Det viste sig at holde stik - og at han tilmed levede i bedste velgående.

Adrian Sørensen er Danmarks ældste nulevende Disney-tegner. Han tegnede serier til Anders And bladene i perioden 1969-1978. I bunden af mit skab har jeg fundet adskillige gamle Anders And blade med Adrian Sørensens streger.

Jeg kontaktede ham og sendte ham kopier af kravlenisserne. Han bekræftede, at de var fra hans hånd - dog kunne han ikke erindre, at han havde "tegnet så dårligt"! Han huskede ikke, om han havde tegnet andre kravlenisser, men vidste, at han havde tegnet nisser i massevis bl.a i forbindelse med butiksindretninger, reklamer og lignende.

Adrian var i mange år reklametegner. Han begyndte allerede i 1940'erne som elev på Aalborg Stiftstidende. Undervejs arbejdede han som reklamechef i København, men blev selvstændig engang i 1950'erne. Som reklamemand har han været involveret i utrolig meget forskelligt, bl.a. modetegninger og plakater. I en periode tegnede han såmænd avisudgaven af Rasmus Klump.

Adrian fortalte mig, at han kendte Frederik Bramming på et tidspunkt, hvor de boede ikke så langt fra hinanden. Det var ellers ikke tilladt for ansatte reklametegnere at omgås med kolleger fra konkurrerende virksomheder.

Adrian Sørensen sælger i dag en del originaler fra sin tid som Disney-tegner. De er dog ret dyre - og det manglede da bare.

Læs mere om Adrian Sørensen


Disney-tegner fylder 80 år
(Publiceret på lokalavisen.dk 29/5-09))

To jævnaldrende fødselarer fejres
(Publiceret på lokalavisen.dk 17/6-14)

Lambiek Comiclopedia

SerieWikin

Desuden er Adrian Sørensen fyldigt omtalt som 'den allsidige tecknaren' i 'Kalle Anka 1969', skrevet af den danske Disney-ekspert, Niels Houlberg Hansen.