De gratis julekalendere fra dengang ...

Dette lille indslag er noget anderledes end alt andet, du finder på Kravlenissernes Side. Alle de viste billeder er nemlig ikke tegnet af kravlenissetegnere - men af forskellige for os ukendte tegnere.

Det drejer sig om de små reklamekalendere, som mange sikkert husker fra barndommens dage i 50’erne og 60’erne, hvor mange butikker og erhvervsdrivende delte de gratis julekalendere ud med deres firmanavn påtrykt eller blot påstemplet.

Kalenderne blev trykt på forskellige trykkerier over det ganske danske land og solgt i stort omfang. Den samme kalender blev solgt til mange forskellige virksomheder og kan således findes med forskellige firmanavne påtrykt.

Det var spændende dage, når julekalendersæsonen indtraf, og vi unger drønede rundt til de butikker, vi vidste delte kalendere ud. Det var dog ikke alle steder, at tiggende drenge og piger blot kunne få den eftertragtede genstand udleveret. Man skulle ofte følges med en voksen, der skulle foretage et indkøb for at få fingre i kalenderen.

Det lykkedes dog år efter år at få fat i et pænt antal af de vidunderlige små julekalendere. Glæden var stor hver eneste morgen, når en låge skulle åbnes på samtlige kalendere, man havde erhvervet sig. Et herligt december-morgen-ritual.

Reklamekalenderne har været produceret og delt ud i flere årtier, men er dog ganske sjældne i det årti, vi befinder os i lige nu.

Vi viser et lille udvalg af reklamekalendere i gallerierne nedenfor. Med en enkelt undtagelse tilhører de alle samleren Karen Jacobsen i Aalestrup. Læs eller genlæs vores artikel om Karen her.

PS Du finder adskillige reklamekalendere (og andre julekalendere) rundt omkring i de forskellige gallerier på Kravlenissernes Sider. Fx Påls, Iben Clante, Ploufmann og Dorte Kortzau.

Galleri 1

Galleri 2