Julefnat - en lille bog om kravlenisser

Tilbage i december 2016 omtalte vi Dyveke Sijm og hendes nyetablerede Kravlenisseforlag. Her trykkes i mikrooplag og med eneret kravlenisser, som er tegnet af dygtige amatører og professionelle kunstnere.

Dyveke Sijm arbejdede dengang på bogen 'Julefnat. En lille bog om kravlenisser', som nu er udgivet og kan købes på forlagets hjemme-side www.kravlenisseforlaget.dk. Det har vi naturligvis gjort og kan kun anbefale den til andre kravlenisseinteresserede. Dyveke har med bogen villet markere kravlenissens 70 års fødselsdag. Hun daterer hans "fødselsår" til 1947, hvor Frederik Bramming tegnede de første af slagsen.

Forfatteren er med egne ord samler og ikke kulturhistoriker. Hun har i bogen valgt at lægge fokus på den udvikling, kravlenissen som genre har været igennem fra dengang til nu. For det er Dyveke Sijms helt klare opfattelse, at kravlenissen fortsat lever og har det godt.

Det er vi her på Kravlenissernes Side nok ikke helt enige i, men det er jo kun glædeligt, hvis det viser sig at være tilfældet. Vi mangler dog nogle mere håndfaste beviser. Fx med egne øjne at kunne konstatere, at kravlenisserne igen for alvor huserer rundt omkring hos venner, familie og bekendte, når vi tager hul på julemåneden.

Hvis nogen undrer sig over titlen 'Julefnat', er der en god forklaring at hente i bogen. Den kan man - sammen med meget andet - købe i Kravlenisseforlagets webshop.