Bordnissernes tegner er fundet

Valdemar Larsen (1894-1984) var uddannet lærer.

Han er kendt for illustrationerne til de første Troldepus-bøger (oprindelige Timme Troldunge) med tekst af kollegaen Dines Skafte Jespersen. Desuden var han gennem næsten et halvt århundrede fast tegner på Blæksprutten.

Læs mere om ham og se hans mange fine postkort på Per Sørensens side om Danske Postkortkunstnere. Det er Per, som har givet os lov at bruge fotografiet af Valdemar Larsen.

Beth Hau

For vel fire år siden sendte Beth Hau fra Kolding os fire billeder af bordnisserne.

Hun mener, at arkene blev købt sidst i 1940’erne. Beth er selv fra 1938 og hus-ker nisserne fra barndommens jul.

Nisserne som bordpynt

I 'Flittige Hænders' julenummer (51) fra 1956 myldrer nisserne rundt på julebor-det, hvor der er dækket op til en gang risengrød med smørklat. 

Lise Rasmussen

Lise Rasmussen, Fredericia sendte os et par fotos af nogle af de samme nisser for tre år siden. Hun fortæller, at nisser-ne blev klippet fra to ark og limet sam-men, så de har en for- og bagside. Des-uden var der en gænge i midten til at folde ud, så nisserne havde en fod at stå på.

En kontakt til Lise har fortalt, at det var Bryggeriet Stjernen (1902–1964), der fik fremstillet arkene, som angiveligt blev udgivet midt i 50’erne. Kontaktens far arbejdede på bryggeriet indtil 1956, og vedkommende husker, at han havde nogle ark med hjem fra bryggeriet, og at de blev klippet ud og samlet.

Gudrun Fogh

I december 2017 sender Gudrun Fogh fra Nørre Sundby os som nævnt et bille-de af et helt ark bordnisser. Hun mener, at der måske findes endnu et ark, fordi en enkelt nisse (den vredladne nisse-kone, som kan ses i galleriet) har over-levet siden barndommen, og netop dén nisse er ikke at finde på Gudruns ark.

At der er tale om to ark er helt sikkert. Tag blot et kig på de fotos, vi har fået til-sendt af Beth Hau og Lise Rasmussen. Arket fra Gudrun Fogh antyder på ingen måde, at arket har noget med Bryg-geriet Stjernen at gøre, hvilket dog ikke udelukker, at bryggeriet på en eller an-den måde har fået arkene trykt. Det kunne være spændende hvis nogen lig-ger inde med materiale, der kunne be-vise dette. De originale ark kunne være udgivet omkring 1949-50 og måske genoptrykt af Stjernen omkring 1955. Dette er dog ren spekulation.

På det første billede i galleriet ses ne-derst til højre den signatur, som 'afslø-rede' tegneren Valdemar Larsen.

Gudrun Fogh fortæller

Jeg er født i 1949 og husker de såkaldte bordnisser som værende end del af min barndoms julepynt. Den 1. december lavede min mor et snelandskab af pladevat på vores buffet, og det blev så befolket af nisserne. Der var også et julehus, som hun havde lavet af bølgepap, med pladevat på taget også. Der var vinduer og døre i, som nisserne kunne kigge ud af og i pladevattet var der anbragt et lille spejl som tilfrossen sø.

Som barn syntes jeg ikke særlig meget om disse nisser. Jeg fandt dem meget lidt kønne og noget særprægede er de jo også. (Jeg var mere glad for Brammings og Vilhelm Hansens kravlenisser). I dag ville jeg rigtig gerne have bevaret bordnisserne, men tidens tand og et par flytninger har gjort, at jeg kun har den ene lille meget vrede kone tilbage af min barndoms nisser. Jeg har dog stadig nissehuset af bølgepap, selvom det er lidt ramponeret.

Jeg ledte i mange år uden held efter nisserne, men for et par år siden genfandt jeg dem i udklippet stand og det hele ark købte jeg sidste år af en garvet samler. Jeg tror, der må være et ark mere, for nogle af de bordnisser, der er vist i ugebladsartiklen, findes ikke på det ark, jeg har.

Traditionen med snelandskabet på buffeten (den arvede jeg, da min mor døde i 1987) holder jeg stadig i hævd, dog nu med andre nisser.