Christel Andrée Julie Louise Brián-Schwarck Marott (1923 - 1992)

Hun har altid været kendt og kaldt ved sit fornavn, men tegneren, designeren og kunstneren Christel hed faktisk Christel Andrée Julie Louise Brián-Schwarck. Desuden giftede hun sig til navnet Marott i ægteskabet med skuespilleren Johannes Marott.

Hendes mor havde ambitionerne om at få pigebarnet til balletten, men fra barnsben foretrak Christel at tegne. Hun kom ind på Tegne- og Kunstindustriskolen (senere Kunsthåndværkerskolen) som ganske ung, men blev efter sigende bortvist med den begrundelse, at hendes tegninger "havde en dårlig indflydelse på de andre elever". Ifølge andre kilder fik Christel dog en uddannelse på Folmer Bonnéns Teg-neskole og Kunsthåndværkerskolen.

Hun startede tidligt på et lille reklamebureau, hvor hun bl.a. tegnede nisser, der i hendes streg mere fremstod som små drilske børn. Inden længe troppede hun dog op på Søndags-B.T.´s redaktion med en stak af sine tegninger under armen. Og resten er historie, fristes man til at sige. I al fald fik hun som kun 17-årig ansættelse (og siden en livslang kontrakt med bladet), hvilket blev starten på en flot karriere som tegner og illustrator.

International karriere
Christels tegninger blev også solgt til udenlandske blade og efter krigen var efterspørgslen efter hendes langbenede pigebørn så massiv, at hun i 1948 flyttede til London med mand og to små børn. Her blev hun knyttet til billedbladet Illustrated, der lancerede hende med overskriften: 'Danmarks Christel erobrer England'. Bladet brugte bl.a. hendes illustrationer til 'Kejserens nye klæder' forud for et arrangement i Odense i 1950, hvor skuespilleren Michael Redgrave skulle læse H.C. Andersens eventyr.

Hun opnåede at få illustrationer i internationale modemagasiner som Vogue og Harper's Bazaar og blev mødt af en strøm af tilbud. Alligevel vendte hun allerede efter et års tid tilbage til Danmark med familien. 

Pigernes tegner
Hvis nogen er synonym med de "pigedrømme", som Birgitte Glob og Mette Winges bog om påklædningsdukker omhandler, må det være Christel. Hun har tegnet et utal af slagsen, hvoraf mange blev trykt på bagsiden af Foska-pakker fra sidst i 50'erne og ind i 60'erne.


Foruden reklametegninger og illustrationer til noveller, romaner og forsider for diverse ugeblade og magasiner er hun kendt for illustrationerne til Puk- og Susy-bøgerne. Hendes Christel-piger blev tidligt udgivet i samlemapper og allerede i 40'erne var hendes tegninger at finde på væggene i alle pigeværelser.

Desuden tegnede hun venindebøger, lommebøger og autografbøger. Brevpapir og servietter. Postkort og indbydelseskort. Engle og kravlenisser.

De to sidstnævnte produkter har hun tegnet i adskillige serier. 

Et mangesidet talent
Efter svipturen til England viste Christel talent som scenograf i såvel Hornbækrevyen som på Apolloteatret. I 1971 skabte hun dekorationer og kostumer til Noel Cowards 'Privatliv' på
Ungdommens Teater. (Det var for øvrigt første gang Susse Wold og Bent Mejding spillede stykket sammen. Ikke mindre end 724 opførelser blev det til).

Christel har også tegnet hatte, sko og smykker, og fra 1958 kreerede hun for firmaet Hindsgaul de smukke vinduesmannequiner, der blev eksporteret til 66 lande. Desuden har hun løbende både malet og modelleret.

I høj kurs
Christel er stadig et stærkt brand. Flere af hendes jule- og postkort handles rask væk til flere hundrede kroner pr. styk. Det samme gør sig gældende for både kravlenisser og påklædningsdukker. Man kan ikke besøge et loppemarked uden at støde på billigt indrammede Christel-tegninger til en ublu pris. Det sidste kan godt undre, da der faktisk findes så mange af slagsen. Det kan selvfølgelig være, at der er så mange, fordi de grundet prisen ikke bliver solgt.

Når man tjekker netauktioner, er der desværre mange tilfælde, hvor Christel frejdigt men fejlagtigt angives som tegner. Ofte er det i stedet Philip, Illa Winkelhorn eller Iben Clante, der er tegneren bag. Jeg har til og med set Vilhelm Hansens kravlenisser udbudt til salg, som værende tegnet af Christel. Jeg ved ikke, hvem af de to der ville blive mest fornærmet over fejltagelsen.

Afslutningen
Christel tilbragte sine sidste arbejdsår i Rom, men hun døde i Herlev og ligger begravet på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg.

En serie Christel-luksuslitografier blev præsenteret i forbindelse med Hillerød Kunstdage i marts 2011. For første gang ser man Christels tegninger i så formidabel en kvalitet. Litografierne er resultatet af et samarbejde mellem Galleri Comicart.dk og Chris-tels barnebarn, Christoffer Marott.

Læs mere på
www.comicart.dk

Særligt interesserede bør læse bogen "Christel. Kvinde, kunstner, myte" af Birgitte Glob, udgivet på forlaget Cirkum i 2008.