Christel Andrée Julie Louise Brián Swarck Marott (1923 - 1992)

Tegneren, designeren og kunstneren Christel hed egentlig noget så eksotisk som Christel Andrée Julie Louise Brián Swarck. Desuden giftede hun sig til navnet Marott i ægteskabet med skuespilleren Johannes Marott.

Hvis nogen er synonym med de "pigedrømme", som Birgitte Glob og Mette Winges bog om påklædningsdukker omhandler, må det være Christel. Hun har tegnet et utal af slagsen, hvoraf mange blev trykt på bagsiden af Foska-pakker fra sidst i 50'erne og ind i 60'erne.


Hun begyndte som kun 17-årig at tegne for forskellige ugeblade. Det blev til en afsindig masse tegninger igennem årene. Velkendte er også hendes illustrationer til bl.a Puk- og Susy-bøgerne. Christel var pigernes tegner og allerede i 40'erne var hendes tegninger at finde på væggene i alle pigeværelser.

Christel har tegnet ganske mange julekort med bl.a. troldelignende nisser og guddommelige englebørn. Flere af hendes jule- og andre postkort handles rask væk for flere hundrede kroner pr. stk.

Christels tegninger har været trykt på alt muligt og umuligt og man kan ikke besøge et loppemarked uden at finde adskillige billigt indram-mede Christel-tegninger med en ublu pris på. Det sidste kan godt undre, da der faktisk findes så mange af slagsen. Det kan selvfølgelig være, at der er så mange, fordi de grundet prisen ikke bliver solgt.

Kravlenisser og engle har hun også tegnet adskillige serier af. Min egen samling er på det punkt meget beskeden, nemlig  de her på siden viste.

Når man tjekker netauktioner, er der desværre mange tilfælde, hvor Christel fejlagtigt angives som tegner. Ofte er det i stedet Philip, Illa Winkelhorn eller Iben Clante, der er tegneren bag. Jeg har til og med set Vilhelm Hansens kravlenisser udbudt til salg, som værende tegnet af Christel! Jeg ved ikke, hvem af de to der ville blive mest fornærmet over fejltagelsen.

En ny serie Christel-luksuslitografier blev præsenteret i forbindelse med Hillerød Kunstdage i marts 2011. For første gang ser man Christels tegninger i så formidabel en kvalitet. Litografierne er resultatet af et samarbejde mellem Galleri Comicart.dk og Christels barnebarn, Christoffer Marott. Læs mere på: http://www.comicart.dk/group.asp?group=843

Særligt interesserede bør desuden læse bogen "Christel. Kvinde, kunstner, myte" af Birgitte Glob, udgivet på forlaget Cirkum i 2008.