Skriv en tekst her

Velkommen til Kravlenissernes Side

Formålet med denne side om kravlenisser og deres tegnere er først og fremmest at fremskaffe mere viden om såvel nisser som tegnere. Samtidig vil vi gerne dele kendskabet til emnet med andre. Du er havnet på forsiden, som hele tiden skifter udtryk og inviterer dig nærmere.

Påls - 100 år

Erik Poul Werner Pålsson kom til verden på Christianshavn den 17. september 1918. Nærmere bestemt i Wildersgade nr. 37, på  2. sal i baghuset. Hans far, Hjalmar, var en svensk snedker. Moderen, Sigrid, var datter af en københavnsk fiskehandler.

Det var en henvendelse til Kravlenissernes Side fra sønnen Karsten Pålsson tilbage i 2012, der gjorde det muligt at sætte ansigt på mennesket og tegneren bag signaturen PÅLS.

De første talentfulde streger bragte ham allerede i barndommen i den rigtige retning på trods af barske odds. Læs eller genlæs artiklen om PÅLS. Blandt andet om at holde jul i juli og hvordan det føles, når afkommet ikke værdsætter ens arbejde.

Tillykke til PÅLS.

Som en gestus viser vi ni af hans julekalendere fra Den Gamle Bys julemagasin.

Juleinspektøren Jens

Man kan hverken stå i mesterlære eller kaste sig over det som et studium. Juleinspektør er noget, man kan være heldig at blive udpeget til, når ens oprigtige og ægte kærlighed til julen brænder igennem og kan kombineres med erfaring og viden på området.

Jens Ingvordsen har bestridt embedet siden 2005, efter flere års ansættelse i og tilknytning til Den Gamle By. Og faktisk tænker han overordnet sig selv som 'højtidsinspektør', for han skal også formidle viden om andre danske højtider og traditioner. Bl.a. påske, fastelavn, Sankt Hans og Mortensaften.

Foruden Julen i Den Gamle By er Jens også ansvarlig for Smyk-eskrinet, Kunstkammeret, Legetøjsmuseet, Apoteket og samlingen af mønter og medaljer samt ovne. 

Kravlenissernes Side besøgte Jens og Jane, hans assistent fra den museumsfaglige afdeling, en varm fredag i juni måned. Det kom der artiklen Juleinspektøren Jens ud af.

Julen er så småt begyndt på Facebook

Og sandt nok - om fire måneder er vi i gang med at åbne julekalendere og tænde adventskranse. To af Kravlenissernes Sides favoritter har eksempelvis just markeret, at det ikke er for tidligt at tænke i de baner. Det er faktisk aldrig for tidligt!

Julegaver Til Alle v/Tea Tougaard 
har den 2. august 2018 delt et opslag fra 'Christmas Count'
med underteksten: NEVER TO EARLY!!!!

Billedet til højre er lagt ud af Dyveke Sijm fra Kravlenisseforlaget
den 30. juli 2018 med teksten:
Til dem af os, der er i julestemning hele året.
De nye marcipanbasser fra Kravlenisseforlagets 2018-kollektion!

Ib Grarup Withen

Hans kravlenisser er blevet tilskrevet Jørgen Clevin, men takket være en af vore opmærksomme og hjælpsomme læsere, kan vi levere et håndfast bevis på, at nisserne altså er Withens. Foruden kravlenisser har han tegnet julekalendere, påklædningsdukker og postkort samt illustreret så forskellige bogudgaver som børnebogen 'Sprøjterne kommer' og opslagsværket 'Kabaledjævlen'.

Ib Withen blev i slutningen af 40´erne ansat på det næsten nyoprettede Politikens Forlag. Han startede på årbogen 'Hvem Hvad Hvor' og blev kendt for at gøre de mange statistiske informationer spiselige med sine letforståelige illustrationer. 

Han var også ophavsmand til titlen 'Turen går til' fra den første udgi-velse på Politikens Forlag i 1952. Den første tur gik til Østrig, som Ib Withen besøgte sammen med Paul Ewelöf, der stod for den tekst-mæssige side af sagen. I alt nåede Ib Withen at besøge 46 desti-nationer i sin tid. 

Læs artiklen om Ib Withen her.

Julius

Jens Julius Hansen har længe haft sin egen fane på Kravlenissernes Side. Nu er vi (takket være hans imødekommende generøsitet) i stand til at sammenstykke et mere fuldgyldigt portræt af ham som tegner.

Julius er meget passende hans mellem- og kunstnernavn. Blandt me-get andet er han ophavsmand til kravlenissen af samme navn. Men Jens Julius Hansen er ikke udelukkende 'sæsonarbejder'. Året rundt fungerer han som én af Danmarks mest skattede satiretegnere. Og så spiller han en fin violin.

Læs artiklen om Julius her.

Aage Dam - 100 år

Den 2. marts 1918 kom Aage Marius Dam til verden i Munkegade i Store Heddinge på Stevns. Han var Ane Eugine og Marius Nielsen Dams. Da han bliver døbt i Store Heddinge Kirke den 28. april samme år, står karetmager N.P. Pedersen fra H. Alslev fadder sammen med forældrene. Læs eller genlæs her hele fortællingen om Aage, som i bund og grund er årsagen til, at Kravlenissernes Side eksisterer.

Vi kan nedenfor vise et ikke før offentliggjort kravlenisseark fra Aages produktion. Vi vover den påstand, at det kan dateres helt tilbage til et sted mellem 1948 og 1950. En indikation er tegnestilen. En anden den kendsgerning, at han kalder dem 'Kukke-Lure-Nisser' og føler sig nødsaget til at supplere med en anvisning på, hvordan man skal bruge disse figurer. Det kunne tyde på, at det var lige omkring den tid, hvor Brammings kravlenisser gjorde deres indtog.

Tillykke, kære Aage!

Brammings Jule*Kugle*Kalender

Kalenderen som samtidig var et spil, og man behøvede kun en almin-delig glaskugle for at sætte gang i løjerne. 

Med kalenderen fulgte regler til ikke mindre end fire forskellige kug-lespil: 'Gammelt dansk', 'Andalusisk seriespil', 'Kinesisk kuglespil' og 'Nordøstkaukasisk spilkugle'! Mon ikke Bramming selv er ophavsmand til nogle af reglerne. Tag et kig på reglerne og flere billeder af kalen-deren her.

Kalenderen er fra engang i 1970'erne.

 

Det var tilbage i januar 1938, at Poul Brandt grundlagde virksomheden Pobra ved at sælge kunstige blomster. Krigen lagde en dæmper på salgssuccesen, men Poul Brandt indrettede sig efter omstændighederne og begyndte blandt andet at handle med mørklægningsgardiner. I 1942 introducerede han det første julepynt og grundstenen til dagens Pobra blev lagt. 

I år kan man fejre 80 års jubilæum, og Pobra House of Christmas er stadig en familievirksomhed, nu med sønnen Poul-Henrik Brandt som administrerende direktør.

Vi ønsker tillykke og linker til virksomhedens historie her.

Bramming-bogen nu i 4. oplag