Velkommen til Kravlenissernes Side

Formålet med denne side om kravlenisser og deres tegnere er først og fremmest at fremskaffe mere viden om såvel nisser som tegnere. Samtidig vil vi gerne dele kendskabet til emnet med andre.

Axe Djervad


Hun blev født i 1923 i Frue Sogn i Århus, som datter af Elna Marie og Michael Djervad. Michael hed oprindelig Mikkelsen, men ændrede i 1918 navnet til Djervad efter en uenighed med sin familie.

Den farverige historie om den smukke og ta-lentfulde Axe var aldrig blevet til uden hen-des datter Allis´ medvirken. 

Allis Pakki Chipps-Sawyer er canadisk india-ner og bosiddende i reservatet Beecher Bay på Vancouver Island i British Columbia, Ca-nada. Her lever hun dør om dør med datter og børnebørn, som også er indianere i First Nation.

Hun har adskillige universitetsgrader, bl.a. i indianske dialekter og så er hun (som sin mor) begavet med et stort kunstnerisk talent. 

Læs hele historien om Axe (og Allis) her.

Nedenfor et af Axe´s private julekort, venligt stillet til rådighed af Allis.

Nissen flytter med


I begyndelsen af december sidste år modtog Kravlenissernes Side en mail fra Kaet Collins Johnson, bosiddende i Wisconsin, USA. Hun var på jagt efter ”tomte prints” (nissetegning-er) af den svenske tegner Anders Olsson og vidste vi noget om ham?  

Vi kunne fortælle hende, at vi allerede havde skrevet en artikel om Anders Olsson, blot var den ikke på det tidspunkt publiceret. Og så sendte vi hende to af Olssons såkaldte ”julbonader” (den svenske betegnelse for en juleløber til at hænge på væggen eller lægge på sofabordet) samt en god hånd-fuld blandede kravlenisser af dansk her-komst. De blev brugt som dekoration på et juletræ i Wisconsin senere den må-ned. En for os ukendt måde at anvende kravlenisser på. Se foto i artiklen.

Henvendelsen fra Kaet blev starten på en længere (og stadig igangværende) mail-veksling mellem Danmark og USA. Historien, som blandt andet handler om skandinaviske aner og overleverede juletraditioner, kan læses her.

Foto af Kaet med ægtefællen Dave og bør-nene Gillian Fae og Gunnar Lange.

Lidt nyt om Aage Dam


Takket være Hans Bendix Pedersen har vi kunnet føje et par nye detaljer til artiklen om Aage Dam. Deres fædre var fætre og ifølge Hans Bendix Pedersen blev Aages far gift for 2. gang i 1948 med en Lilly Marie Jensine Christensen. Desuden har han for-synet os med et lille (bogstaveligt talt) foto af den uniformerede Marius Nielsen Dam, som var medlem af brandkorpset i St. Heddinge.

Hans Bendix Pedersen fortæller endvidere, at de to fætre af udseende lignede hinanden og at hans egen far også var dygtig til at tegne. Han havde bl.a. gået på Statens Tegnekursus men brugte sine evner som tømrermester.

Mærkedage denne sommer

Arian Sørensen
Født 6. juni 1929

Axe Djervad
Død 5. juli 2000

Dorte Kortzau
Født 9. juni 1914 * Død 15. juni 1978

Evalisa Agathon
Født 16. juni 1921 * Død 1. august 2008

Illa Winkelhorn
Født 2. juni 1912 * Død 19. august 2001

Jørgen Clevin
Død 7. august 1993

Kaj Engholm
Død 27. juli 1988

Marie Thykier
Død 3. juli 1969

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag en e-mail med nyheder

Klik her, for at tilmelde dig nyhedsbrevet