Velkommen til Kravlenissernes Side

Formålet med denne side om kravlenisser og deres tegnere er først og fremmest at fremskaffe mere viden om såvel nisser som tegnere. Samtidig vil vi gerne dele kendskabet til emnet med andre. Du er havnet på forsiden, som hele tiden skifter udtryk og inviterer dig nærmere.

Dam & Wedel

Fra Jan Aagaard har vi modtaget foto af denne plakat for Børnehjælpsdagen 1962, signeret Dam & Wedel. Tak for det!

Den opmærksomme læser vil vide, at der bag signaturen gemmer sig tegneren Aage Dam - og højst sandsynligt hans mæcen Hans Vedel Larsen fra Tegnestuen Dragør. Det dobbelte W kan forvirre lidt.

Børnehjælpsdagen er - og nu citerer vi: en landsdækkende og upolitisk hjælpeorganisation, der siden 1904 har arbejdet for børns vilkår i Danmark. Børnehjælpsdagen støtter anbragte og udsatte børn og unge, som bor på en døgninstitution, hos en plejefamilie eller et efterværn i Danmark. Formålet er at styrke anbragte børn og unges potentialer og ressourcer og gøre dem mere parate til voksenlivet. Derfor afvikler og udvikler Børnehjælpsdagen projekter og aktiviteter, der har fokus på deres kompetencer, fysiske og mentale robusthed. Nuværende protektor er Kronprinsesse Mary.

Fra 1904 til 1979 blev der hvert år tegnet eller malet en enestående plakat i forbindelse med de traditionsrige Børnehjælpsdage i København. Ib Spang Olsen, Bo Bojesen, Jørgen Clevin og sågar Kronprinsesse Margrethe (nuværende Dronning Margrethe den 2.) var blandt de mange kunstnere, der gennem årene bidrog med unikke motiver til Børnehjælpsdagens plakatsamling.


Så Aage Dam kom her i fint selskab med sin plakat fra 1962. Læs mere om ham og hans virke her.

Marie Thykier

Hun blev født i Grenå fredag den 19. maj 1905, og som det vil fremgå af artiklen, ved vi ikke meget om hendes opvækst, liv og levned. Det er dog indlysende, at Marie blev født ind i byens bedre borgerskab. Hendes far var ældste søn af byens store købmand og trælasthandler Frederik Andreas Thykier, og sønnen arvede både ejendom og virksomhed ved faderens død i 1911.

Da Marie er omkring de 20 år, forlader hun Grenå til fordel for hovedstaden og en uddannelse som tegner. Blandt andet hos Folmer Bonnén. Det er noget af et modigt ryk dengang i 1925. Marie bor alene til leje et par steder, men da forældrene og to af de tre brødre følger efter i 1928, flytter de alle sammen i en lejlighed på Jakob Erlandsens Gade på Østerbro.

Brødrene færdiggør efterhånden deres akademiske uddannelser og flytter for sig selv. Marie bliver også færdiguddannet som tegner og illustrator, men bliver boende hjemme. Faderen dør i 1957 og moderen i 1961 - Marie bliver i lejligheden til sin egen død i sommeren 1969.

Hun blev begravet på Garnisons Kirkegård blandt en masse kendisser, men hun blev aldrig selv en af dem. Hendes gravsted findes ikke mere. Hendes personlige historie er til at overse. Men hendes fine tegninger findes her stadig. Klik her.

Mærkedag for Michaëlis

Den 15. februar var det 45 år siden, René Michaëlis døde, kort efter sin 72 års fødselsdag. 

Bag artiklen og fortællingen om denne begavede og produktive kunstner ligger et større detektivarbejde, som vi på Kravlenissernes Side stadig er glade for, at vi i sin tid tog på os.   

Hans produktion gennem mere end 3 årtier af kravlenisser, kort, julekalendere og illustrationer m.v. var dengang kendte, men der var ingen tilgængelig viden om mennesket Michaëlis og hans liv.

Der skulle en blanding af jysk stædig tålmodighed og amerikansk hjælpsom gavmildhed til, før vi kunne sætte navn og ansigt på Ludwig Berthold Robert Michaelis, også kaldet Lutz.

Læs eller genlæs fortællingen om René Michaëlis´ utrolige liv her.

Top 10 over besøg i 2018

Ikke så mærkeligt, at Kravle-nissernes Side havde flest danske besøgende i 2018. Herefter følger USA, Sverige, Norge, Tyskland, Canada, Grønland, England, Frankrig og Island.

Vi havde desuden et par klik fra så eksotiske steder som Uruguay, Jomfruøerne, Costa Rica og Sri Lanka - for blot at nævne nogle.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag en mail, når vi lægger nyheder på Kravlenissernes Side.

Klik her for tilmelding