Velkommen til Kravlenissernes Side

Formålet med denne side om kravlenisser og deres tegnere er først og fremmest at fremskaffe mere viden om såvel nisser som tegnere. Samtidig vil vi gerne dele kendskabet til emnet med andre. Du er havnet på forsiden, som hele tiden skifter udtryk og inviterer dig nærmere.

Steen Andersen

Odense-bryggeriet Albani er (foruden gode øl) også til flettede jule-hjerter og kravlenisser.

Vi påskønner det hele og især, at Albani i år fra sin hjemmeside giver adgang til at printe begge dele ud ad libitum. Og det glæder os over-måde, at kravlenisserne er tegnet af 'vores' Steen Andersen. 

Gå ind på Albanis hjemmeside og klik på fanen 'Ingen jul uden Albani'. Der finder du skabeloner til de rød/hvide flethjerter og - ikke mindst - Steens kravlenisseark, som du frit og kvit kan tilegne dig. Så gør det!

Læs mere om festlige og filuragtige Steen Andersen her.

Julius

Jens Julius Hansen havde længe sin egen fane på Kravlenissernes Side. Takket være hans imødekommende generøsitet kunne vi i marts 2018 sammenstykke et mere fuldgyldigt portræt af ham som tegner. Læs hele artiklen om Jens Julius her.

Julius er hans mellem- og kunstnernavn, som han blandt andet deler med sit alter ego i form af kravlenissen. Jens Julius Hansen er imidlertid ikke udelukkende 'sæsonarbejder'. Han spiller en fin violin, og så arbejder han året rundt som én af Danmarks mest skattede satiretegnere.

De bedste af hans tegninger - og det må suseme være svært at vælge - samles og udgives på årlig basis. Netop i 2018 kan Jens Julius fejre, at årgang 40 er på gaden. Nedenfor ses forsiden og den fine ind-gangstegning, som ikke behøver flere ord. Julius´ fine varemærke.

Snup bogen hos boghandleren eller bestil den her.

Susanna Hartmann

Susanna Hartmann (foto t.v. af Poul Reinhard) har illustreret omkring 300 børnebøger. Pixi-bøger, eventyr og letlæsning. Netop nu er hun på gaden med bogen 'Da Famor var barn', hvor hun også selv har skrevet teksten. 

Desuden er hun som Farmor den ene af bogens hovedpersoner, mens barnebarnet Carl, som går i 3. klasse, er den anden.

Bogens otte kapitler rummer en lang række samtaler mellem Farmor og Carl, hvor barnebarnets virkelighed danner udgangspunkgt for erindringsglimt fra Susanna Hartmanns barndom i 50´erne. 

Det siger sig selv, at Carl ofte stiller sig tvivlende an, som når Farmor for eksempel fortæller, at der ikke var farver på fjernsynet, da hun var barn. ”Aii, altså, farmor!” Carl ser over på sin farmor og ryster på hovedet. ”Seriøst? Var der ingen farver på TV, dengang du var barn?” siger han, mens han griner.

 

Bogen fremmaner mange minder fra en svunden tid, hvor der blev givet 'svedere' i skolen, skudt med bue og pil og kørt på søndagsudflugt med medbragt mad. Dengang var der både landstrygere og gårdmusikanter til, og fødselsdagene foregik hverken i en bowlinghal eller på MacDonalds. Susanna Hartmanns illustrationer sidder - naturligvis - lige i øjet.

Bagest i bogen findes et dejligt og praktisk afsnit under overskriften 'Lege og løsninger'. Her kan man blandt andet få lært (eller genopfrisket) et par tændstik-tricks og reglerne for 'To mand frem for en enke'. Og tjek lige opskriften på kræmmerhuse!

*Da Farmor var barn' læser man gerne for og eller sammen med et barnebarn, og bogen vil helt sikkert være en god inspiration til samtaler, om dengang du selv var barn. Vi kan kun anbefale den - måske som en julegave? Bogen kan i så fald købes direkte fra Forlaget Elysion.

P.S. Der er allerede en fortsættelse vej med titlen 'Farmor fortæller mere'.

Under overskriften 'Nu er det jul igen' udstiller gallerist Charlotte Pontoppidan en del af Susannas mange håndtegnede juleillustrationer fra bøger og kagedåser m.m.

Udstillingen kan nydes i Stylelab Gallery, Vangede Bygade 79 i Gentofte i perioden 23. november til 21. december.

Der er fernisering fredag den 23. november i tidsrummet 16.00 til 18.00, og alle er velkomne!

I forbindelse med udstillingen vil der være mulighed for at købe nogle af Susanna Hartmanns letlæsningsbøger, blandt andet den helt nye 'Nu er det jul igen', som er udgivet af forlaget Straarup & Co. Lektøren, der har vurderet bogen og anbefalet den indkøbt til både skole- og folkebibliotek, skriver bl.a.: 'Flot at kunne skrive en meget kort og letlæst tekst, som både rummer julehygge, hjemløshed og næstekærlighed. ...Den kan fint give anledning til en snak, barn og voksen imellem, om jul og forskellige sociale vilkår'.

Mærkedage

Disse to skønne tegnere kunne hver især have rundet de 95 i år. Axe (t.v.) den 21. november og Christel (t.h.) den 6. december.

Tegningen af klovnen har vi fået stillet til rådighed af Axes datter, Allis Pakki Chipps-Sawyer. Christels lille yndighed er én af de utallige påklæd-ningsdukker, hun fik tegnet.

Nyt kuld marcipangrise fra Kravlenisseforlaget

Med Kravlenisseforlagets egne ord, har de 'udvidet familien af flappede marcipangrise med 4 nye char-merende kræ. 

Og endvidere: Som I kan se, forsøger flere af dem at undgå marcipangrisens sikre skæbne ved at lade som om, de er noget helt andet! Lader I jer narre?

A3-arket er trykt i let karton og udstyret med klippekant, så de er nemme og hurtige at klippe ud. Det kan købes hos Kravlenisseforlaget sammen med andre fine sager. Blandt andet nogle fine nye kravlenisser, tegnet af Michael Wettendorf - bedre kendt som Miwer. Måske husker du, at han var manden bag sidste års julemærke.   

Birgit Helen Gall

Birgit Helen har været med på Kravlenissernes Side næsten fra start, men vi har ikke kunnet yde hendes mangefacetterede talen-ter retfærdighed før nu. Takket være stor imødekommenhed fra Birgit Helen selv kan vi og læserne af Kravlenissernes Side nu få syn for sagn.

Hendes levnedsbeskrivelse bevæger sig fra forskning over fastansæt-telse til en freelancekarriere som designer. Fra kravlenisser og andre juleeffekter til (blandt meget andet) servietter, kalendere, tekstiler - og tapet til dronningens arbejdsværelse på Fredensborg Slot!

Hun er 'mor' til Nødebo-nisserne, udgav denne sommer bogen 'Sådan virker urterne', og så har hun gennem hele sin karriere holdt af og pri-oriteret at male. Fortrinsvis klassiske blomstermotiver, som det vil fremgå af de viste gallerier, men også på dette område spænder hun vidt med mange andre motivvalg. 

Læs Birgit Helens egen introduktion her.

Påls - 100 år

Erik Poul Werner Pålsson kom til verden på Christianshavn den 17. september 1918. Nærmere bestemt i Wildersgade nr. 37, på  2. sal i baghuset. Hans far, Hjalmar, var en svensk snedker. Moderen, Sigrid, var datter af en københavnsk fiskehandler.

Det var en henvendelse til Kravlenissernes Side fra sønnen Karsten Pålsson tilbage i 2012, der gjorde det muligt at sætte ansigt på mennesket og tegneren bag signaturen PÅLS.

De første talentfulde streger bragte ham allerede i barndommen i den rigtige retning på trods af barske odds. Læs eller genlæs artiklen om PÅLS. Blandt andet om at holde jul i juli og hvordan det føles, når afkommet ikke værdsætter ens arbejde.

Tillykke til PÅLS.

P.S. Vi viser løbende Påls' julekalendere fra Den Gamle Bys julemagasin.

Juleinspektøren Jens

Man kan hverken stå i mesterlære eller kaste sig over det som et studium. Juleinspektør er noget, man kan være heldig at blive udpeget til, når ens oprigtige og ægte kærlighed til julen brænder igennem og kan kombineres med erfaring og viden på området.

Jens Ingvordsen har bestridt embedet siden 2005, efter flere års ansættelse i og tilknytning til Den Gamle By. Og faktisk tænker han overordnet sig selv som 'højtidsinspektør', for han skal også formidle viden om andre danske højtider og traditioner. Bl.a. påske, fastelavn, Sankt Hans og Mortensaften.

Foruden Julen i Den Gamle By er Jens også ansvarlig for Smyk-eskrinet, Kunstkammeret, Legetøjsmuseet, Apoteket og samlingen af mønter og medaljer samt ovne. 

Kravlenissernes Side besøgte Jens og Jane, hans assistent fra den museumsfaglige afdeling, en varm fredag i juni måned. Det kom der artiklen Juleinspektøren Jens ud af.

Jul i Troldeskoven

Årets julemærke er tegnet af Peter Madsen, som vi vel alle kender fra blandt andet serien 'Valhalla'. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag en mail, når vi lægger nyheder på Kravlenissernes Side.

Klik her for tilmelding