Velkommen til Kravlenissernes Side

Formålet med denne side om kravlenisser og deres tegnere er først og fremmest at fremskaffe mere viden om såvel nisser som tegnere. Samtidig vil vi gerne dele kendskabet til emnet med andre. Du er havnet på forsiden, som hele tiden skifter udtryk og inviterer dig nærmere.

Susanna Hartmann

Susanna Hartmann (foto t.v. af Poul Reinhard) har illustreret omkring 300 børnebøger. Pixi-bøger, eventyr og letlæsning. Netop nu er hun på gaden med bogen 'Da Famor var barn', hvor hun også selv har skrevet teksten. 

Desuden er hun som Farmor den ene af bogens hovedpersoner, mens barnebarnet Carl, som går i 3. klasse, er den anden.

Bogens otte kapitler  rummer en lang række samtaler mellem Farmor og Carl, hvor barnebarnets virkelighed danner udgangspunkt for erindringsglimt fra Susanna Hartmanns barndom i 50’erne.

Det siger sig selv, at Carl ofte stiller sig tvivlende an, som når Farmor for eksempel fortæller, at der ikke var farver på fjernsynet, da hun var barn. ”Aii, altså, farmor!” Carl ser over på sin farmor og ryster på hovedet. ”Seriøst? Var der ingen farver på TV, dengang du var barn?” siger han, mens han griner.

 

Bogen fremmaner mange minder fra en svunden tid, hvor der blev givet 'svedere' i skolen, skudt med bue og pil og kørt på søndagsudflugt med medbragt mad. Dengang var der både landstrygere og gårdmusikanter til, og fødselsdagene foregik hverken i en bowlinghal eller på MacDonalds. Susanna Hartmanns illustrationer sidder - naturligvis - lige i øjet.

Bagest i bogen findes et dejligt og praktisk afsnit under overskriften 'Lege og løsninger'. Her kan man blandt andet få lært (eller genopfrisket) et par tændstik-tricks og reglerne for 'To mand frem for en enke'. Og tjek lige opskriften på kræmmerhuse!

*Da Farmor var barn' læser man gerne for og eller sammen med et barnebarn, og bogen vil helt sikkert være en god inspiration til samtaler, om dengang du selv var barn. Vi kan kun anbefale den - måske som en julegave? Bogen kan i så fald købes direkte fra Forlaget Elysion.

P.S. Der er allerede en fortsættelse vej med titlen 'Farmor fortæller mere'.

Birgit Helen Gall

Birgit Helen har været med på Kravlenissernes Side næsten fra start, men vi har ikke kunnet yde hendes mangefacetterede talen-ter retfærdighed før nu. Takket være stor imødekommenhed fra Birgit Helen selv kan vi og læserne af Kravlenissernes Side nu få syn for sagn.

Hendes levnedsbeskrivelse bevæger sig fra forskning over fastansæt-telse til en freelancekarriere som designer. Fra kravlenisser og andre juleeffekter til (blandt meget andet) servietter, kalendere, tekstiler - og tapet til dronningens arbejdsværelse på Fredensborg Slot!

Hun er 'mor' til Nødebo-nisserne, udgav denne sommer bogen 'Sådan virker urterne', og så har hun gennem hele sin karriere holdt af og pri-oriteret at male. Fortrinsvis klassiske blomstermotiver, som det vil fremgå af de viste gallerier, men også på dette område spænder hun vidt med mange andre motivvalg. 

Læs Birgit Helens egen introduktion her.

Påls - 100 år

Erik Poul Werner Pålsson kom til verden på Christianshavn den 17. september 1918. Nærmere bestemt i Wildersgade nr. 37, på  2. sal i baghuset. Hans far, Hjalmar, var en svensk snedker. Moderen, Sigrid, var datter af en københavnsk fiskehandler.

Det var en henvendelse til Kravlenissernes Side fra sønnen Karsten Pålsson tilbage i 2012, der gjorde det muligt at sætte ansigt på mennesket og tegneren bag signaturen PÅLS.

De første talentfulde streger bragte ham allerede i barndommen i den rigtige retning på trods af barske odds. Læs eller genlæs artiklen om PÅLS. Blandt andet om at holde jul i juli og hvordan det føles, når afkommet ikke værdsætter ens arbejde.

Tillykke til PÅLS.

P.S. Vi viser løbende Påls' julekalendere fra Den Gamle Bys julemagasin.

Juleinspektøren Jens

Man kan hverken stå i mesterlære eller kaste sig over det som et studium. Juleinspektør er noget, man kan være heldig at blive udpeget til, når ens oprigtige og ægte kærlighed til julen brænder igennem og kan kombineres med erfaring og viden på området.

Jens Ingvordsen har bestridt embedet siden 2005, efter flere års ansættelse i og tilknytning til Den Gamle By. Og faktisk tænker han overordnet sig selv som 'højtidsinspektør', for han skal også formidle viden om andre danske højtider og traditioner. Bl.a. påske, fastelavn, Sankt Hans og Mortensaften.

Foruden Julen i Den Gamle By er Jens også ansvarlig for Smyk-eskrinet, Kunstkammeret, Legetøjsmuseet, Apoteket og samlingen af mønter og medaljer samt ovne. 

Kravlenissernes Side besøgte Jens og Jane, hans assistent fra den museumsfaglige afdeling, en varm fredag i juni måned. Det kom der artiklen Juleinspektøren Jens ud af.

Ib Grarup Withen

Hans kravlenisser er blevet tilskrevet Jørgen Clevin, men takket være en af vore opmærksomme og hjælpsomme læsere, kan vi levere et håndfast bevis på, at nisserne altså er Withens. Foruden kravlenisser har han tegnet julekalendere, påklædningsdukker og postkort samt illustreret så forskellige bogudgaver som børnebogen 'Sprøjterne kommer' og opslagsværket 'Kabaledjævlen'.

Ib Withen blev i slutningen af 40´erne ansat på det næsten nyoprettede Politikens Forlag. Han startede på årbogen 'Hvem Hvad Hvor' og blev kendt for at gøre de mange statistiske informationer spiselige med sine letforståelige illustrationer. 

Han var også ophavsmand til titlen 'Turen går til' fra den første udgi-velse på Politikens Forlag i 1952. Den første tur gik til Østrig, som Ib Withen besøgte sammen med Paul Ewelöf, der stod for den tekst-mæssige side af sagen. I alt nåede Ib Withen at besøge 46 desti-nationer i sin tid. 

Læs artiklen om Ib Withen her.

Julius

Jens Julius Hansen har længe haft sin egen fane på Kravlenissernes Side. Nu er vi (takket være hans imødekommende generøsitet) i stand til at sammenstykke et mere fuldgyldigt portræt af ham som tegner.

Julius er meget passende hans mellem- og kunstnernavn. Blandt me-get andet er han ophavsmand til kravlenissen af samme navn. Men Jens Julius Hansen er ikke udelukkende 'sæsonarbejder'. Året rundt fungerer han som én af Danmarks mest skattede satiretegnere. Og så spiller han en fin violin.

Læs artiklen om Julius her.

Aage Dam - 100 år

Den 2. marts 1918 kom Aage Marius Dam til verden i Munkegade i Store Heddinge på Stevns. Han var Ane Eugine og Marius Nielsen Dams. Da han bliver døbt i Store Heddinge Kirke den 28. april samme år, står karetmager N.P. Pedersen fra H. Alslev fadder sammen med forældrene. Læs eller genlæs her hele fortællingen om Aage, som i bund og grund er årsagen til, at Kravlenissernes Side eksisterer.

Vi kan nedenfor vise et ikke før offentliggjort kravlenisseark fra Aages produktion. Vi vover den påstand, at det kan dateres helt tilbage til et sted mellem 1948 og 1950. En indikation er tegnestilen. En anden den kendsgerning, at han kalder dem 'Kukke-Lure-Nisser' og føler sig nødsaget til at supplere med en anvisning på, hvordan man skal bruge disse figurer. Det kunne tyde på, at det var lige omkring den tid, hvor Brammings kravlenisser gjorde deres indtog.

Tillykke, kære Aage!

'Skovfolket sover' - maleri af Birgit Helen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag en mail, når vi lægger nyheder på Kravlenissernes Side.

Klik her for tilmelding