Velkommen til Kravlenissernes Side

Formålet med denne side om kravlenisser og deres tegnere er først og fremmest at fremskaffe mere viden om såvel nisser som tegnere. Samtidig vil vi gerne dele kendskabet til emnet med andre. Du er havnet på forsiden, som hele tiden skifter udtryk og inviterer dig nærmere.

Birgit Helen Gall

Oldtidens lægekunst, et skæbnemøde med en gammel indianerkvin-de, internationale studier og 40 års erfaringer med urter til stort og småt har inspireret tegneren Birgit Helen Gall til at arbejde med og udvikle urterecepter.

Hun har samlet over 100 af sine opskrifter i den inspirerende bog 'Sådan virker urterne - en håndbog for mennesker og deres dyr', som udkom i juni måned.  

- Igennem 40 år har jeg hjulpet dyr og mennesker med ganske almin-delige urter, krydderurter og rodfrugter, og i bogen giver jeg mange af mine opskrifter videre med ønsket om, at naturen for mere plads i hverdagen - det er dog den, mennesket har overlevet på i årtusinder.

I løbet af eftersommeren opdaterer vi artiklen om Birgit Helen og hendes kunstneriske virke - selvfølgelig i samarbejde med Birgit Helen selv.

Bogen kan købes til en pris af 299 kr. Ved køb senest 1/7-18 sparer man 50 kr. i porto med levering til pakkeshop. Indbetaling via mobilepay (4248 3728) eller via netbankoverførsel til konto 6301/0001581643.

Ib Grarup Withen

Hans kravlenisser er blevet tilskrevet Jørgen Clevin, men takket være en af vore opmærksomme og hjælpsomme læsere, kan vi levere et håndfast bevis på, at nisserne altså er Withens. Foruden kravlenisser har han tegnet julekalendere, påklædningsdukker og postkort samt illustreret så forskellige bogudgaver som børnebogen 'Sprøjterne kommer' og opslagsværket 'Kabaledjævlen'.

Ib Withen blev i slutningen af 40´erne ansat på det næsten nyoprettede Politikens Forlag. Han startede på årbogen 'Hvem Hvad Hvor' og blev kendt for at gøre de mange statistiske informationer spiselige med sine letforståelige illustrationer. 

Han var også ophavsmand til titlen 'Turen går til' fra den første udgi-velse på Politikens Forlag i 1952. Den første tur gik til Østrig, som Ib Withen besøgte sammen med Paul Ewelöf, der stod for den tekst-mæssige side af sagen. I alt nåede Ib Withen at besøge 46 desti-nationer i sin tid. 

Læs artiklen om Ib Withen her.

Den Gamle By i Aarhus

Den Gamle By er et fantasisk museum, som har noget, alle kan forholde sig til. Et af museets skattede specialiteter er deres markering af julen, hvor man bl.a. kan opleve julemiljøer i autentiske huse og fra flere forskellige årtier.

Museet råder over en stor samling juleeffekter fra de forskellige epoker, herunder naturligvis en stor samling af kravle-, dekorations- og butiksnisser. Vi forsøger at fokusere på netop den del af samlingen.

Vi har mødt stor velvilje og gæstfrihed hos juleinspektør Jens Ingvordsen og museumsfaglig afdeling. Et par gange har vi fået lov at kigge indenfor i 'det allerhelligste', hvor bl.a alle papnisserne befinder sig. Ingen juleaften kan matche den oplevelse. Desuden har vi fået carte blanche til at fotografere effekter til brug for Kravlenissernes Side. Det er vi meget taknemmelige for.

På forsiden finder du fanen Den Gamle By og herunder ses de første nisser, vi har valgt at vise fra museets 'nissearkiv'. Vi lægger ud med nogle fantastiske butiksnisser, tegnet af Frederik Bramming, samt dekorationsnisser som er tegnet af Christel. Meget mere følger.

Julius

Jens Julius Hansen har længe haft sin egen fane på Kravlenissernes Side. Nu er vi (takket være hans imødekommende generøsitet) i stand til at sammenstykke et mere fuldgyldigt portræt af ham som tegner.

Julius er meget passende hans mellem- og kunstnernavn. Blandt me-get andet er han ophavsmand til kravlenissen af samme navn. Men Jens Julius Hansen er ikke udelukkende 'sæsonarbejder'. Året rundt fungerer han som én af Danmarks mest skattede satiretegnere. Og så spiller han en fin violin.

Læs artiklen om Julius her.

Aage Dam - 100 år

Den 2. marts 1918 kom Aage Marius Dam til verden i Munkegade i Store Heddinge på Stevns. Han var Ane Eugine og Marius Nielsen Dams. Da han bliver døbt i Store Heddinge Kirke den 28. april samme år, står karetmager N.P. Pedersen fra H. Alslev fadder sammen med forældrene. Læs eller genlæs her hele fortællingen om Aage, som i bund og grund er årsagen til, at Kravlenissernes Side eksisterer.

Vi kan nedenfor vise et ikke før offentliggjort kravlenisseark fra Aages produktion. Vi vover den påstand, at det kan dateres helt tilbage til et sted mellem 1948 og 1950. En indikation er tegnestilen. En anden den kendsgerning, at han kalder dem 'Kukke-Lure-Nisser' og føler sig nødsaget til at supplere med en anvisning på, hvordan man skal bruge disse figurer. Det kunne tyde på, at det var lige omkring den tid, hvor Brammings kravlenisser gjorde deres indtog.

Tillykke, kære Aage!

Bordnissernes tegner er fundet

Kravlenissernes Side får en del henvendelser fra læsere, som sender os billeder af gamle kravlenisser og spørger til tegnerens navn m.m. Hvis vi kan, så svarer vi naturligvis. 

De nisser, vi har fået flest spørgsmål omkring, er sjovt nok slet ikke kravlenisser, men nogle små dekorationsnisser, som er beregnet til at stå til pynt.

Det har ikke været muligt at sætte navn på tegneren før i december 2017, hvor vi fra Gudrun Fogh modtog et foto af et ark med disse såkaldte bordnisser. Det var signeret VL, og Gudrun bragte i samme ombæring tegneren Valdemar Larsen (1894-1984) i forslag.

Et kig på Per Sørensens side om Danske Postkortkunstnere gjorde det klart, at hun havde ret - og bordnisserne har hermed fået deres ophav verificeret.

Ikke blot Gudrun har bidraget til oplysninger om bordnissene. Det samme har Beth Hau og Lise Rasmussen. Tag et kig på de damers billeder, informationer og erindringer her.

Brammings Jule*Kugle*Kalender

Kalenderen som samtidig var et spil, og man behøvede kun en almin-delig glaskugle for at sætte gang i løjerne. 

Med kalenderen fulgte regler til ikke mindre end fire forskellige kug-lespil: 'Gammelt dansk', 'Andalusisk seriespil', 'Kinesisk kuglespil' og 'Nordøstkaukasisk spilkugle'! Mon ikke Bramming selv er ophavsmand til nogle af reglerne. Tag et kig på reglerne og flere billeder af kalen-deren her.

Kalenderen er fra engang i 1970'erne.

 

Det var tilbage i januar 1938, at Poul Brandt grundlagde virksomhe-den Pobra ved at sælge kunstige blomster. Krigen lagde en dæmper på salgssuccesen, men Poul Brandt indrettede sig efter omstændig-hederne og begyndte blandt andet at handle med mørklægnings-gardiner. I 1942 introducerede han det første julepynt og grundstenen til dagens Pobra blev lagt. 

I år kan man fejre 80 års jubilæum, og Pobra House of Christmas er stadig en familievirksomhed, nu med sønnen Poul-Henrik Brandt som administrerende direktør. Vi ønsker tillykke og linker til virksomhedens historie her.

Vi har grundlagt Kravlenissernes Side for at bidrage til bevarelsen af dette unikke danske kulturfænomen. Vort arbejde går ud på at finde frem til og fortælle om kravlenissernes tegnere og deres virke. I den forbindelse kunne vi godt tænke os nogle 'øjenvidneskildringer' fra kravlenissernes gyldne år. Det vil sige fra Brammings første nisser i 1947, op gennem 50´erne og til og med 60´erne.

Har du nogle minder eller kender du andre, som har gode erindringer om kravlenisserne, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til os her med angivelse af navn og hjemby. Vi vil også meget gerne modtage og publicere dit foto, men det er ganske frivilligt. 

Bramming-bogen nu i 4. oplag