Finn Dirkov (1938 - 1985)

Finn Dirkov blev født den 29. april 1938 som søn af modellør Karl Kristian Emanuel Dirkov og Elly Dagmar Kristine Andersen
 
Han levede det meste af sit liv på den nordfynske halvø Hindsholm, hvor der eksisterede en slags kunstnerkoloni. Hindsholm er den dag i dag kendt for sin store koncentration af kreative sjæle.
 
Finn Dirkov var oprindelig grafiker, men beskæftigede sig senere også med keramik, skulpturer og malerier. (Søsteren Lis Dirkov husker ham endvidere som en fantastisk karikaturtegner). Nedenfor ses et af hans værker (samt en forstørrelse af signaturen), som var på auktion hos Lauritz.com tilbage i 2013.
 
Som reklametegner har han også efterladt sit fingeraftryk. Eksempel-vis anvender Rynkeby stadig hans forlæg på deres flasker med Solita appelsinjuice: den karakterisktiske indpakning med de blå-hvide stri-ber og den gyldne appelsin. Se under varia.
 
Og så tegnede Finn Dirkov altså kravlenisser. 
 
Ifølge sønnen Bo Dirkov blev de fremstillet på hans eget initiativ. De seks motiver kunne købes som et klippeark, som udstansede i en pose og som klistermærker til konvolutter. Desuden fremstillede han et nissepar med tryk på begge sider, der kunne hænges op som en uro. 
 
Man kan stadig være heldig at støde på hans kravlenisser, som givetvis stammer fra 70´erne og har kravlet rundt ved juletid hos ganske mange danske familier siden dengang. 
 
De udstansede nisser blev solgt i poser med deklarationen: "6 kravle-nisser - Pixies for dekoration - Heinzelmännchen für dekoration". Så Dirkovs nisser har måske også haft plads i engelske og tyske hjem.
 
Tak til Bo Dirkov for signaturfotografi og faktuelle oplysninger.
shdhhd