Dorte Kortzau (1914 - 1978)

Dorte Kortzau - eller blot Dorte, som hun signerede sine ting - tilhører den gruppe af tegnere, der tegnede kravlenisserne som børn. Hun tegnede desuden "kravle-engle". Hendes kravlenisser er meget eftertragtede, især blandt samlere af påklædningsdukker.

Hendes tegninger er trykt på mangt og meget. Julekalendere, glansbilleder og postkort, herunder en fin serie med ungdom i egnsdragter, bl.a. fra Fanø og Drejø. Se et par eksempler i postkortgalleriet.

Dorte Kortzau var uddannet tegner og arbejdede som sådan for flere blade og aviser, som f.eks. Berlingske Tidende (1933-1943) og Søndags B.T., hvor hun i begyndelsen af 60´erne bl.a. illustrerede "Fem et halvt minut med Mette". Hun tegnede mange bogomslag  og løste mange reklameopgaver for bl.a. tøjbranchen, herunder store reklameskilte.

Noget af det sidste fra Dortes pen var illustrationer til 21 af H.C. Andersens eventyr. Ti af dem blev udgivet af Hendes Verden som små 12-siders hæfter kort før Dortes død.

I 2009 udgav man en evighedskalender med 12 månedstegninger fra Dortes gemmer. Tegningerne er fra 1949 og aldrig tidligere trykt.


Dorte tegnede selvfølgelig påklædningsdukker og er blandt andet kendt for påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie fra begyn-delsen af 40'erne. De blev tegnet som et reklamefremstød for Marie-kiks og for at udvide de to Mariers garderober, måtte man (naturligvis) købe adskillige pakker kiks.

I 2012 udkom den ultimative bog om Store Marie og Lille Marie. Her har Kirsten Nygaard Andersen og Lise Rasmussen på fremragende vis fortalt "Historien om en kiks og dens påklædningsdukker".

Man følger kiksen, fra den først fremstilles i England i 1875, derpå hos den danske virksomhed Jensen & Møller (Kiks-, Biscuit- og Vaffelfabrik), som blev grundlagt i 1885, og videre frem i tiden.

Bogen er et overflødighedshorn af velresearchede informationer og illustrationer. Ikke mindre end 600-700 farvebilleder af kikse-reklamer, ark, påklædningsdukker og deres tøj. Udover Dorte Kortzau har såvel Gerda Vinding som Ellis Hansen Møller bidraget til produktionen. Dukkerne og deres påklædning blev trykt i perioden 1940-1964.

Kravlenissernes Side kan varmt anbefale bogen til samlere såvel som kulturhistorisk interesserede. De ovennævnte oplysninger stammer fra denne publikation.