Ely Gross (1919 - 2011)

På Kravlenissernes Side kender vi intet til emnet, men det fremgår af "Pigedrømme - om danske påklædningsdukkers historie" (skrevet af Birgitte Glob og Mette Winge), at Ely Gross' produktion af påklæd-ningsdukker er af meget høj kunstnerisk kvalitet. Vi kan dog konsta-tere, at hendes kravlenisser ikke ligner andre tegneres, selvom hun tilhører den kategori af tegnere, som afbildede kravlenisser som små nuttede børn.

Ely Gross har også tegnet ganske mange julekort fra 1940'erne og frem. Motiverne på de ældste er ofte små troldeagtige væsener, tit i selskab med mus, fugle og andre småtterier.

Igennem 40´erne illustrerede hun bøger og tegnede en del for "Børne-nes eget julehæfte", bl.a. tegneserier, brætspil og tegninger til farve-lægning. Hun tegnede desuden et hæfte med titlen "Mit ønskehus", som i dag er et samlerobjekt. På forsiden står der: "Klip ud og leg - 9 dukkestuer med udstyr - Hele familien med garderobe".

I 60´erne blev det til en del julekalendere, herunder adskillige "spræl-lemandskalendere" for firmaet Georg Moldow (GEMO). Ifølge sprælle-mandssamleren Bo Schwartz udgav forlaget hvert år i 60´erne en til to af hendes kalendere i kludeklip.

Udover glansbilleder, til-og-fra-kort og andet, som hører jul og påske til, kreerede Ely Gross også perlearmbånd, skindhandsker og tasker m.m. En del af disse produkter blev vist i diverse dameblade, se under fanen "Det kan blive til en hel hobby".

Ely Gross tog allerede som 17-årig  eksamen fra Kunsthåndværker-skolen på Bredgade i København. Det åbnede dørene til de mange forlag, herunder Stenders samt Nielsen & Schultz.

Eva Gross, Elys barnebarn, har forsynet os med det flotte profil-foto. Hun fortalte mig i januar 2012, at hendes farmor i de unge år blev kontaktet af ingen ringere end Walt Disney personligt med et tilbud om at arbejde for Disney-koncernen. Ely takkede pænt nej, fordi det ville indebære, at hun skulle flytte til USA. Men hvilket fantastisk jobtilbud!

Hun fortæller videre, at hendes farmor var gode venner med kunst-neren Henry Heerup (1907-1993) Han friede til Ely på et tidspunkt, men fik som Walt Disney et pænt nej tak. Heerup replicerede som så: "Nå ja, hvis du ikke vil ha' mig, så kunne det være, at du ville synes om min ven Tage Nielsen". Og deri fik han ret, fortæller Eva: "Hun blev gift med min stedfarfar, pressefotografen og kunstneren Tage Nielsen."

Eva Gross husker også, at farmoderen med varme fortalte om tiden, hvor hun malede karusellerne og kulisserne på Dyrehavsbakken - ofte samtidig med at hun havde sin lille søn (Evas far) sidddende på knæet.

Ely Gross døde nytårsaften 2011, 92 år gammel.

T
il højre en originaltegning (aldrig tidligere offentliggjort) som Ely Gross har tegnet og dedikeret til Eva. Motivet siger alt om det unikke og tætte forhold mellem farmor og barnebarn.