Evalisa Gerken Solveig Agathon (1921 - 2008)

Vi har valgt at inkludere svenske Evalisa Agathon på Kravlenissernes Side, selvom det bestemt ikke er kravlenisser, hun er kendt for. Det er hun derimod især for de mange påklædningsdukker, som hun tegnede fra sidst i 40'erne samt utallige glansbilleder. Hendes produkter er trykt og udgivet i adskillige lande, også Danmark. Evalisa Agathons stil appellerer til pigerne og jeg har forstået, at såvel hendes påklædningsdukker som glansbilleder er meget efterspurgte.

Ifølge bogen om Evalisa Agathon og tegnerkollegaen Britt-Lis Erlandsson: "Bokmärken, Pappersdockar, Bonader" (se nedenfor) blev Evalisa efter studier på Konstfack i Stockholm i 1945 kontaktet af Eric F. Olsson & Co. Man havde fattet interesse for hendes illustrationer for bogforlaget Alga. Hun begyndte derpå at tegne påklædningsdukker og glansbilleder for Eric F. Olsson & Co., og det er disse arbejder både hun og forlaget er mest kendt for.


Evalisa Agathon arbejdede som illustrator for flere blade og aviser igennem årene, både i Danmark og Sverige. Hun har også illustreret et meget stort antal bøger, især børnebøger, bl.a adskillige af H.C. Andersens eventyr.

Ifølge forfatterne til ovennævnte bog, formåede hun længe at holde sig anonym som påklædnings- og glansbilledtegner. Angiveligt brød hun sig ikke om at blive genkendt efter mange flytninger som barn. Senere gjorde hun også brug af pseudonymer. Af og til Valissa, når det drejede sig om børnebøger. Issa Thoney, når hun illustrerede bøger af Elisabeth Gathon, som igen var et pseudonym for Solweig Agathon-Ohlsson, hendes datter. Evalisa Agathon er selv forfatter til børnebogen "365 kvällssagor".

Hun har tegnet postkort, til-og-fra-kort, julekalendere og invitationskort med mere. En del bordløbere og remser er det også blevet til. Desuden har Evalisa Agathon malet portrætter i olie, formet skulpturer samt tegnet vaser, skåle og armaturer for forskellige producenter.