Frederik Vilhelm Bramming (1911 - 1991)

Frederik Vilhelm Bramming opfandt begrebet "kravlenisse" i 1947 og alle, som er vokset op i 50´erne og 60´erne, må kende hans tandløse figur med den lange hue uden kvast og de lidt for store strømpe-bukser.

Et andet karakteristika ved hans nisser er, at de altid er glade. Bramming havde gjort forstudier, inden han lancerede sit første kravlenisseark, og opfattelsen af nissen som ondskabsfuld og hævngerrig stemte dårligt med hans egen tilgang til julen, som han holdt meget af. Udover at være i godt humør og fyldt med spilopper, er Brammings nisser også bevidst barnlige.

"Mine nisser bliver aldrig voksne", har han udtalt, "derfor har de ingen skæg". De har desuden heller ikke hår, så det kan være svært at vurdere, om de er af han- eller hunkøn.


Hans figurer blev en succes fra starten, hvilket inspirerede mange andre tegnere til at sætte kravlenissen på pap og papir fra 1948 og frem, især i 1950´erme og 60´erne. Faktisk blev Brammings første to ark trykt på forlaget "Alliance" i 80.000 eksemplarer, hvoraf ingen kendte eksisterer i dag.
 

Ophav, opvækst  og uddannelse
Frederik Vilhelm Bramming er født den 23. oktober 1911 i Frederikshavn som søn af Johan og Emily Bramming. Faderen døde tidligt og Emily flyttede med sine tre børn til Sjælland. Her kom Frederik på Amagerbro Skole, hvor han blev undervist af bl.a. Thorvald Frands Rifbjerg - far til Klaus Rifbjerg.

Hans trang til at tegne viste sig angiveligt tidligt, men moderen mente, at han burde sikre sig en handelsuddannelse, hvilket han også fik. Derefter fik han to års undervisning på Folmer Bonnéns Tegne- og Maleskole, hvor han lærte den grundlæggende teknik, men på trods af al pædagogik udviklede sin egen stil med skarpt blik for det humoristiske og evnen til at fange og fastholde udtryk.

Frederik Bramming bliver gift med Kirsten og de bliver forældre til børnene Michael, Anne og Bo. Hustru og afkom spiller for øvrigt en vigtig rolle for Bramming i tegneprocessen. På grund af farveblindhed, måtte familien ind over, når nisserne skulle farvelægges i de klare blå, gule, grønne og røde farver.

Karrieren
I 1935 bliver han ansat på Bergenholz Reklamebureau. Her udviklede han sin helt egen fortolkning af nisseverdenen ved bl.a. at illustrere julehæfter som "Hans Peters Julefest" (se t.h.) og "Peters Julerejse".

Firmaet producerede også "Julegaven", som fra 1935 til 1962 bliver uddelt som gratis virksomhedsreklame landet over. Her sætter Bramming også sit aftryk med sine tegninger. Han 
stod ofte for hæftets to sidste sider med alverdens finurligheder i form af kort-tricks, tryllekunster, gåder samt et brætspil. Nisserne, han tegnede i "Julegaven", er forlæg for hans senere så berømte kravlenisser.

Frederik Bramming tegnede sine kravlenisseark gennem tre årtier. Med stor fantasi satte han nisserne ind i nye kontekster som musikere i Nissernes Vagtparade, som håndværkere, sammen med dyr o.s.v. Mange af disse ark er genoptrykt i flere omgange og man kan stadig købe genoptryk. Flere ark er produceret som udstansede nisser og udgivet af Pobra A/S. Kravlenisserne på disse genoptryk er en smule mindre end originalerne (og som regel "pyntet" med en stregkode).

Ny bogudgivelse
Anders Hjorth-Jørgensen har med Nisser her, der og alle vegne – bogen om Frederik Bramming (udgivet i oktober 2014) begået en velskrevet og veldokumenteret bog om et stykke dansk kulturhistorie. Man fristes til at skrive et stykke dansk julehistorie, for selv om Bramming har lavet meget andet end nisser (her, der og alle vegne), er det uden tvivl dem, vi husker ham bedst for. Man finder dem selvfølgelig som kravlenisser, men også på hans utallige julekalendere, julekort, juleuroer og ikke mindst som illustrationer til blandt andet hæftet "Julegaven".

Læs hele vores omtale af bogen her.

Julekalendere

Fra 1940´erne og mange årtier frem skabte Frederik Bramming de mest fantastiske 3D-julekalendere med et mylder af nisser. Helt frem til starten af 1990´erne kunne de fås med hans signatur og mange husker endnu Vikingeskibet, Rutschebanen, Lykkehjulet, Nissernes Teater, Tårnet m.fl.

Sprællemænd

Bramming har tilsyneladende ikke tegnet ret mange sprællemænd. Eksperten på det område, Bo Schwartz, kender kun til to styk (en julemand og en nisse), som begge er fra 50´erne.
Allerede i 1945 umiddelbart efter krigens afslutning havde Bramming imidlertid tegnet et noget specielt sprællemandsark med Hitler og hans top-folk: Göering, Goebbels og von Ribbentrop.

Der hersker forskellige opfattelser af, hvornår det kom frem - enten skulle arket have været indlagt som særtryk i Berlingske Tidende i sommerens løb eller først udgivet på Carl Stenders Forlag op til jul samme år. Det ene behøver ikke udelukke det andet. Tak et kig under Varia.

100 år

Frederik Bramming kunne den 23. oktober 2011 have fejret sin 100 års fødselsdag. Det gav hans barnebarn, Sine Bramming, idéen til at indstille ham og hans nisser til Årets Julemærke 2011.
Julemærkearket (som i parantes bemærket er nr. 108 i et ubrudt forløb) består af 25 forskelllige Bramming-nisser, som aldrig har optrådt som kravlenisser, selvom de har det samme karakteristiske udtryk. Se de skønne figurer i galleriet nedenfor.

Foruden kravlenisserne udtænkte han fantastiske julekalendere, som helt er i en klasse for sig selv. Han designede og tegnede desuden adskillige uroer og spil, hvor nissen altid er på færde. Han illustrerede bøger og ikke mindst er hans julekort fra sidst i 40´erne samt hans postkort med vittighedstegninger i dag meget efterspurgte blandt samlere.

Kravlenisserne har ikke kun begrænset sig til klippearkene. Kigger man indenfor f.eks. i Den Gamle By i Aarhus, vil man kunne finde og købe forskellige nyproducerede ting med Brammings streg på, f.eks. servietter. I anledning af hans 100 års jubilæum i 2011 har Pobra (House of Christmas) også udgivet mange nye Bramming-produkter som f.eks. indpakningspapir og til-og-fra-kort.

En vurdering går på, at Frederik Brammings kravlenisser i et antal på 40 millioner har fundet vej til titusinder af danske hjem gennem årene. Og det er rart at konstatere, at de stadig er livskraftige med 65 år på bagen - hvilket jo heller ikke nogen alder for en nisse, der aldrig skal blive voksen.

Hver gang jeg sætter mig til tegnebordet, giver jeg lidt af mig selv. Det er som om nisserne bliver levende væsner, som snakker med mig. De springer op fra papiret og fortæller et eller andet om mig selv.

Frederik Bramming, interview i Femina, 1975

Lille Frederik og Store Frederik

Fotoet af den unge Bramming er hentet fra "FRI Bladet for Piger og Drenge", nr. 1/april 1946. Der introducerer han en selvbiogra-fisk tegneserie fra sin skoletid med lille Frederik i hovedrollen: "Paa bagsiden af Bladet kan I finde en Fyr, der hedder Fre-derik, og I har vel allerede lagt Mærke til, at han ikke er nogen kedelig Fyr. Her præsenterer vi også en Frederik, og han er hel-ler ikke kedelig. De to Frederik'er er ikke blot i Familie med hinanden. Det er i virkeligheden samme Person, og nu kan I jo prøve, om I kan finde Ligheden.

Forklaringen paa Historien er, at den Frederik, I ser her,
(fotoet af Bramming) tegner Frederik paa Bagsiden og skriver om ham, og det er ikke efter Fantasien han tegner og skriver. Selv om han er en voksen Mand, der selv har Drenge paa lille Frederiks Alder, har han ikke glemt, at han selv var Dreng engang, og det er Erindringer fra sin egen Skoletid, han fortæller jer paa Bagsiden af Fri. Han lavede mange gale Streger dengang, ogsaa nogle, der ikke var saa gale, men det kan I selv opdage efterhaanden. Denne Gang bliver lille Frederik blot præsenteret, saa I kan lære ham at kende. De følgende Gange ser I ham som Hovedperson i en lille sammenhængende Historie.

Lille Frederik har ikke noget efternavn. Det har derimod store Frederik. Han hedder Frederik Bramming, og hvis I ser efter i ugeblade og saadanne Steder, vil I let løbe paa ham. Han er forøvrigt specialist i Julenisser. Det kan I faa at se til Julen."

Tak til

  • Solveig Hoberg for kopi af materiale fra FRI - Bladet for Piger og Drenge
  • Anders Hjorth-Jørgensen fra Tegneseriemuseet for generelle informationer om Frederik Bramming og tilladelse til at anvende hans foto fra Frihedsmuseet
  • www.julemaerket.dk for pressemateriale, herunder foto af Frederik Bramming
  • Dragør Lokalhistorisk Arkiv for tilladelse til at anvende foto af "Hans Peters Julefest"
  • Bo Bramming for informationer på Rosendahls e-pages
  • Tom W. Petersen, pensioneret lektor i dansk og historie, for informationer og materiale vedrørende sprællemandsarket med Hitler, Göring, Goebbels og von Ribbentrop