Glimt fra Ludwig Berthold Robert (Lutz) Michaelis aka René Michaëlis´ liv

Denne Reichsbanknote til en værdi af 500.000 Mark havde Ludwig Berthold Robert Michaelis med, da han flygtede til Danmark i 1933. 

I Vibeke Carstensens barndom ferierer familien i Rørvig og på Bornholm. Senere (fra sidst i 50´erne rejste) René og Mona hver sommer én måned til Menton. Fotografiet ovenfor er fra Menton 1959.

Da Vibeke blev konfirmeret den 7. oktober 1951,
havde hendes far (naturligvis) illustreret konfirmationssangen.

 Russell Martins bog ”Beethovens hår” giver ifølge Vibeke Carstensen en levende beskrivelse af deres oplevelser under flugten fra Gilleleje til Sverige. Fiskerbåden, som vist ovenfor, står på Danmarkspladsen i Jerusalem, som monument over de danske jøders flugt til Sverige.

Familien var hundeelskere og havde en slags opdræt/kennel i lejligheden på Ordrup Jagtvej.

”Et mareridt med hunde i alle værelserne”, husker Vibeke.

Heldigvis hørte der til 
lejlighed-en en have, som hundene kun-ne luftes i.

T.v.  et foto af Vibeke med Shetlandshunden Quarry. De var på forsiden af Billedbladet den 7/11 1950 i anledning af en hundeudstilling i Forum.

Ovenfor et foto fra 1952 af Vibeke og 3 Chowchow-hvalpe. Familien vandt adskillige præ-mier for netop deres Chow-chows.

På trods af sin skæbne og de tumultariske omstændigheder gennem en stor del af livet bevarede René Michaëlis et lyst sind og en humoristisk indstilling til tilværelsen. Det gennemsyrer jo også hans produktion af kort, kravlenisser og bogillustrationer m.v.

Nedenfor endnu et par ”indicier”:

I 1952 skriver han på et postkort til kollegaen og tegneren Axel Mathiesen: "Kære Hr. Mathiesen, vedlagte kort som souvenier fra Amsterdam, hvor jeg fandt en del kort af os to. Denne gang tror jeg at vor ven R. O. (Rudolf Olsens kunstforlag) ikke er med i spillet. Når De har løst frimærket fra kortet, vil De læse "printet in Japan", og de små gule "handelsmænd" kan lige så godt som vor ven Olsen."

Steen Carstensen fortæller, at hans svigerfar fra første møde var sød og hyggelig og havde let til latter. Han husker, hvordan René stod tidligt op om morgenen, lavede morgenmad til sig selv og læste avisen. ”Han læste altid vittighedstegninger”, fortæller Steen, ”og var der én, han syntes var sjov, gik han rundt og smilede, klippede tegningen ud og lagde den på Monas morgenmadsbakke, som han hver dag forberedte. Mona havde imidlertid ingen humoristisk sans og lo aldrig af tegningerne. Ikke desto mindre blev René ved med at klippe tegningerne ud, glædede sig til at vise dem til Mona – og blev aldrig skuffet!”

Vibeke dyrkede både badminton og tennis i Skovshoved Idræts Forening (SIF), som lå tæt på hendes hjem. Fotoet stammer derfra.

Vibeke husker, at hun var syg, da dette billede blev taget. Alli-gevel stillede hun op til kamp.

Steen med datteren Julie og børnebørnene Samantha, Lucas og Sawyer i sommeren 2011. Julie blev i 2009 gift med Gil Newsom og bor med familien i Greensboro, N.C.

På det andet foto ses Vibeke med datteren Kitte Karin og tvillingerne Kasper og Lykke. Fotografiet stammer fra et besøg i Svendborg i 2005.

René Michaëlis fotograferet i 1957, 1959 og 1964

Tryk på pil øverst til venstre
for at komme tilbage til fortællingen!