Netop her skal kravlenissen sidde

Ingrid & Uwe Moltzen, Midskov

 

Sådan har Ingrid og Uwe nogle af deres yndlings-kravlenisser placeret - faktisk hver jul.

Først i galleriet ses Philips dejlige orkersternisser. Et par stykker af dem er fra Ingrids barndom eller ungdom, resten er erhvervet senere.

Christel-nisserne stammer også fra Ingrids barndom/ungdom (hun er en 1942-model). Nisserne er placeret på to malerier, som deres datter har malet som ung pige

Augusta & Astrid, Marie Magdalene

 

Augusta og hendes mor Astrid pynter op for første gang i huset i Marie Magdalene ved Ryomgård. Her har en kravlenisse fået plads i et julehjerte i køkkenvinduet.

Per Maack Andersen

 

Per har for nogle år siden fortalt følgende historie til Kravlenissernes Side om nogle kravlenisser af ukendt oprindelse:

Kravlenisserne hyggede i min barndoms stuer i begyndelsen af 1950'erne. Jeg opdagede og købte begge ark hos en landkøbmand på Langeland i 1978 under en ferietur. Nu indtager de alle deres faste plads i mit hjem hver jul, for sådan skal mine kravlenisser se ud!

Når jeg er facineret af de muntre kravlenisser fra 1950'ernes begyndelse, er det ikke kun fordi de er min barndoms kravlenisser, men også fordi de har nogle karaktertræk, som jeg forbinder med begrebet: Venlige, adrætte og uforudsigelige. De er tegnet som et øjebliksbillede i en handling, hvor der er et før og et efter. Ofte optræder de i par, der kommunikerer eller foretager bevægelser, som synes at ophæve tyngdekraften. Derfor stiller de også krav om en placering, som harmonerer med det de har gang i. Jeg har vedhæftet et par billeder, der illustrerer dette.

 

På det første udpeger den ene nisse for den anden nisse det hotel, hvor min mor voksede op, og på det andet parti fra Vesterhavet redder den ene nisse den anden fra at falde i vandet. En placering på en bogreol, hvor to nisser kravlende i et reb kan hænge frit i luften, er også et eksempel på en "rigtig" placering.