Iben Clante (1911 - 1985)

Iben Clante har en stor produktion bag sig og hun var (som mange af sine kolleger i kravlenisseverde-nen) oprindeligt uddannet som reklametegner. I Clantes tilfælde hos Bergenholz i København.

Hendes påklædningsdukkeark er meget populære blandt samlere af slagsen Hun har illustreret adskillige børnebøger og i mange udgaver af det gamle årshæfte "Julegaven" fra 50'erne har hun tegnet forsiden og illustreret meget af indholdet, som f.eks. historier og sange. Der findes adskillige julesanghæfter med hendes streger på.


Der er udgivet flere julekort med hendes flotte motiver, selv om der tilsyneladende ikke er så mange at hitte - eller er de bare sjældne? Man finder også almindelige postkort med Iben Clantes tegninger samt julekalendere med og uden reklamer.

Iben Clante har været meget aktiv på kravlenissefronten. Hendes nisser er - som det er tilfældet hos flere af hendes kolleger - ikke nisser i oprindelig forstand, men små søde børn i nissestørrelse og med tilsvarende huer. Hun har også tegnet "kravleengle", hvis det udtryk overhovedet findes.

(Tak til Per Sørensen for lån af billedet af Iben Clante med børnene Tine og Thomas. Det stammer fra "Alt for Damerne" , nr. 39/1953)