Illa Winkelhorn (Nedergaard Pedersen) (1912 - 2001)

Illa Winkelhorn - eller ILLA, som hun altid signerede sine ting - har en meget stor produktion bag sig.

I slutningen af 30´erne beskæftigede hun sig som reklame- og katalogtegner hos bl.a. Daells Varehus, men ellers arbejdede hun først og fremmest for Stenders Forlag i en lang årrække fra 1944 til 1980. I den periode tegnede hun et nærmest gigantisk antal julekort med de obligatoriske nuttede børn ala nisser samt engle som motiver.

Tilbage i 40´erne finder man også næsten actionprægede og humoristiske julekort. I de senere år tegnede hun en omfattende serie julekort med en rigtig gårdnisse - altså en gammel mand med langt hvidt skæg - fanget i forskellige situationer på gården, hvor han havde slået sig ned. En flot serie.

Ud over de mange julekort tegnede hun også postkort med f.eks. blomstermotiver. Hendes postkort er ikke svære at finde, men dog ganske eftertragtede.

Hendes juletegninger blev trykt på alt muligt, bl.a. sangbøger og til-og-fra-kort. Hun har desuden tegnet flere julekalendere. Den Gamle By i Aarhus sælger et genoptryk af én  af slagsen fra begyndelsen af 50´erne med en "ILLA-pige" på en afrivningskalender. Illa Winkelhorn har også tegnet adskillige klippeark med julepynt og lignende.

Blandt påklædningsdukkersamlere er hun meget populær og hendes produktion af slagsen er vist meget stor. Illa Winkelhorns mest kendte påklædningsdukke er nok den lille prinsesse Margrethe, senere vort lands dronning. Illa skulle angiveligt have siddet på Nationalmuseet i 1943 for at tegnet folke- og nationaldragter, som Danmarks små og større piger kunne klæde den lille prinsesse ud i.

Heldigt for Kravlenissernes Side har Illa også tegnet temmelig mange af dem.

Hun har sandsynligvis tegnet de første  sidst i 40'erne og fortsat langt op i tiden. Der er derfor store ændringer i hendes tegnestil gennem årene, hvilket kan gøre det vanskeligt at identificere hendes streg. Dog er der - om jeg så må sige - en rød tråd igennem hele hendes produktion.

(Fotografiet af Illa Winkelhorn fra 1944 tilhører Jørgen Klingenborg)