Jørgen Hans Petersen Clevin (1920-1993)

Jørgen Clevin kom til verden den 24. april 1920 på Frederiksberg Fødehjem (også kaldet Franz Howitz Fødehjem efter grundlæggeren).

Hans forældre, Ellen (født Larsen) og Peter Andreas Petersen (malersvend), havde på det tidspunkt været gift i næsten 4 år og var henholdsvis 32 og 35 år, da knægten som deres førstefødte kom til verden. Den lille familie var på det tidspunkt og i al fald fem år frem bosiddende på Rolfsvej 17 på Frederiksberg.

Jørgen Clevin blev nationaleje i kraft af sin ansættelse i Danmarks Radio, men har samtidig formået at holde sit privatliv ret privat. Alt nedenfor nævnt er stykket sammen af data fra kirkebøger og folke-tællinger samt af tilgængeligt materiale på Internettet.

Han tog sin lærereksamen på Frederiksberg Seminarium i 1941 og underviste fra 1943 til 1985 i biologi, geografi og formning på  Skolen på La Cours Vej. Sideløbende begyndte han sidst i 40´erne at lave tegneserier for børn i form af daglige tegneserier om Strudsen Rasmus. Den blev distribueret til flere nordiske aviser via Presse Illustrations Bureauet i København (PIB Copenhagen).

I 1945 debuterede han med bogen "Rasmus" (baseret på tegneserien) og den 27. juli skrev han kontrakt med Gyldendal, hvor han gennem alle årene fik de fleste af sine bøger udgivet. Datoen blev i mere end én forstand af stor betydning for Jørgen Clevin, for samme dag giftede han sig med sin Gudrun.

Jørgen Clevin blev ansat i DR i 1952. Blandt meget andet er han kendt for de korte tv-serier med hobbyforslag til børn, akkompagneret af Clevins karakteristiske da-dum-da-da-dum.

De små tv-serier er efter  Jørgen Clevins død i 1993 solgt til blandt andet Brasilien, Filippinerne, Cypern, Grækenland og Sverige. Også afghanske børn har stiftet bekendtskab med Jørgen Clevin. Efter krigen i landet henvendte UNESCO sig i 2002 til DR og andre public servicestationer over hele verden for at få dem til at give programmer til afghansk tv, som ingen penge havde. Og i den forbindelse lærte afghanerne altså også Clevin at kende.

Du kan se et klip fra dr.dk nedenfor.

Hvordan du laver klemmesoldater

Vidste du, at Jørgen Clevin

 • boede på Marielystvej 14 på Frederiksberg i en menneskealder
   
 • også var seminarielærer og med til at forandre skolefaget tegning til formning, der havde fokus på fantasi og kreativitet.
   
 • i 1962 får tilladelse til at føre Clevin som slægtsnavn og dermed streger Petersen
   
 • blev Årets Frederiksberg Kunstner i 1986
   
 • ligger begravet på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg
   
 • har opfundet Jørgen Clevin-knappen?

Bøger, bøger, bøger

Jørgen Clevin udgav talrige skolebøger, hobbybøger og opgavebøger. 

www.bibliografi.dk godskrives han for ikke mindre end 131 udgivelser. Fle-re er oversat til andre sprog, endog samisk og japansk.

I årene 1971, 1980, 1985 og 1990 lå han på biblioteksafgifternes top 25.

"Den Store Clevin Bog" blev udgivet i 1993, samme år som Jørgen Clevin døde. Datteren Helle Clevin stod for skrivning af indhold og register m.v.