Jens Julius Hansen (1950)

Jens Julius Hansen blev født den 2. juni 1950 som søn af gårdejer Svend Aage Hansen og hustruen Ella.

Han er opvokset i Boring ved Rask Mølle, tog studentereksamen fra Horsens statsskole og ville egentlig have været kemiingeniør. I stedet blev han først lærervikar og siden uddannet fra Th. Langs Seminarium i Silkeborg.

Jens Julius har altid tegnet. Allerede i skolen var han skrap til at ka-rikere lærere og skolekammerater med sin spidse pen, og som stor dreng tegnede han nisser til juleudstillingen i sin morbrors forret-ning. Sideløbende med lærerjobbet begyndte han at levere daglige satiriske tegninger til Horsens Folkeblad, og i 1985 kvittede han sko-len for at blive bladtegner på fuldtid. Det er han stadigvæk.

Julen er Julius-tid. Han er ophavsmand til nissen Julius m/familie og har produceret mange kravlenisseark gennem årene. Hans stil er let genkendelig og viser som regel nisse- og troldefamilier. Mange af dem er ganske små.

Man finder desuden hans tegninger på julekalendere, julekort og spil samt på diverse julefigurer, pynte- og brugsgenstande. Desuden ud-gives årligt billedhæftet 'Julius' med de satiriske pletskud fra året, der gik. En tradition, der stammer tilbage fra 1979. Og så er han fast leverandør til 'Blæksprutten'.

Tak til Jens Julius for velvillig input og generøs adgang til informationerne, som vi er glade for at måtte fylde på Kravlenissernes Side.

De første tegninger

Horsens Folkeblad bragte i efteråret 1998 et særtillæg om Jens Julius, hvor han fortæller, hvordan det hele begyndte.

Mens jeg gik på seminaret i Silkeborg, fik jeg mine første satiriske tegninger på tryk. I efteråret 1971 havde jeg lavet en tegning med Aksel Larsen og Jens Otto Krag, som jeg tog med ned på Silkeborg Avis, eller Midtjyllands Avis, som den nu heddder. I receptionen mødte jeg helt tilfældigt redaktør Stentoft, ellers var jeg nok ikke kommet videre. Han snuppede tegningen og ville bruge den næste dag. Og så måtte jeg ellers komme igen, hvis jeg lavede andre tegninger. Så jeg lavede én til næste dag igen, som også blev bragt. Og så lå hele verden jo åben...

Et par måneder efter  fik Julius en aftale med Horsens Folkeblad, som overtog klicheerne fra Silkeborg Avis. Og med det på plads lånte den unge og håbefulde lærerstuderende en bil og brugte et par fridage på at køre rundt til en masse aviser i Jylland. Det blev nu ikke til andet end en masse venten i forkontorer og nogle bemærkninger om, 'at det var da pænt af Dem at kigge forbi'.

Den tur kølede tegnerambitionerne lidt ned og jeg gjorde seminariet færdig og begyndte som folkeskolelærer.

I dag bliver Julius´ tegninger bragt i de fleste provinsdagblade til fornøjelse for omkring 350.000 avislæsere. 

Vi har fået lov at plukke fra Julius´ satiriske tegninger, og vi kan ikke stå for denne fra den 2. oktober i 2018  med teksten: 'Der er blevet stille...'.

Den opsummerer på fineste vis netop det, som efter vores mening kende-tegner Jens Julius' streg og format: den rette timing, en enkel (!) tegning måske ledsaget af nogle ganske få ord, og vi er allesammen helt med på, hvad fortællingen er. Nogle gange tankevækkende, andre gange lattervæk-kende, som i dette tilfælde hjerterørende - og sommetider det hele på én gang. Se endnu flere tegninger i galleriet 'Satiriske tegninger':

I anledning af sin 60 års fødselsdag blev han interviewet af Nordjyske (hvorfra vi bl.a. også har omtalen af Muhammed-tegningerne nedenfor), og her fortæller Jens Julius, at han selv har svært ved at forudsige, hvad hans læsere synes er morsomt. 'Kunne jeg det, lavede jeg aldrig andet'.

I familien har vi et helt specielt Julius-klenodie. Fra sommern 1986 til fe-bruar 1987 var Bodils yngre bror Steen i praktik som journalist på Horsens Folkeblad, hvor han arbejdede sammen med Julius. I 1992 kunne borger-foreningen i Steens barndomsby Klode Mølle runde 25 år, og man indkaldte i den anledning 'vidnesbyrd' fra de børn og unge, som var vokset op og siden rejst derfra. Steen - som på det tidspunkt befandt sig i Bruxelles - skrev en øm sang på melodien 'Jeg har boet ved en landevej' og bad Jens Julius om at llustrere sangen, hvilket han venligt gjorde. Se nedenfor. Vi skatter i dag både sang og tegning højt.

Muhammed-tegningerne

Julius var én af de 12 Muhammed-tegnere, som tilbage i 2005 blev kendt på verdensplan. Hans tegning forestillede en flok selv-mordsbombere, der var kommet i himlen og blev mødt med et: 'Stop, stop - vi er løbet tør for jomfruer'. Tegningen har aldrig gi-vet Jens Julius problemer, men han er fortsat under overvågning af PET.

Bue og streng i stedet for pen og papir

Tegneren er glad for at gribe violinen. Det fremgår af det fine titelfoto, som vi kan kreditere og takke fotograf Jørgen Ploug for. De to spiller sammen i det amerikansk-inspirerede orkester Pole-cats. Jens Julius spiller desuden forrygende folkemusik i det irsk-inspirerede orkester Mugshots.

Marts 2018