Historien om Knarken

Marianne Berthelsen fortæller:

Allerede før min mor blev født i 1966, havde vores familie den tradition, at man om morgenen den 24. december skulle lede efter "Knarken", kravlenissen som har ondt i maven. Kravlenissen stammer tilbage fra min oldefar på mors side.

Juletræet og huset hjemme hos bedstemor og bedstefar blev først pyntet den 23. december, når alle børn var gået i seng. Efterhånden som børnene blev ældre, fik de lov til at hjælpe med julepyntningen, men først når alle var gået hjem (eller i seng), gemte bedstemor eller bedstefar ”Knarken”.

Alle samledes hos dem den 24. december om morgenen kl. 8.00 for at danse om juletræet. Så blev der sagt glædelig jul og udvekslet knus og kys – og så begyndte man at lede efter ”Knarken”.

Når man finder den, må man godt sige, at man har fundet den, men ikke fortælle hvor den er. Den sidste, som finder kravlenissen med ondt i maven får lov til at dele julegaverne ud – og så flyttes ”Knarken” frem, så alle kan se ham.


Marianne er 30 år og kommer fra Maniitsoq (Sukkertoppen) i Grønland. Hun har planer om at finde flere af "Knarkens" familiemedlemmer - altså kravlenisser, som er tegnet af Prinsesse Razibor - så de kan bringes med til dette års familiejul. Det ønsker Kravlenissernes Side hende al mulig held med, for på den måde kan en i forvejen fin juletradition udbygges og videreføres.