Kravlenisser

Denne sektion handler om Brammings mange kravlenisseark.

Oplysningerne om udgivelsesår og forlag er hentet fra Anders Hjorth-Jørgensens bog (udgivet i oktober 2014) om Frederik Bramming og hans mange produkter. I bogen kan du få flere informationer om diverse Bramming-ark og se billeder af næsten dem alle.

Efteråret 2015: Bogen er udsolgt fra forlaget, men heldigvis er der allerede et nyt oplag i handlen. Denne nye udgave er opdateret med forskellige rettelser og tilføjelser, som er dukket op siden førsteudga-ven kom på gaden.

Læs vores omtale af bogen her.

1940´erne

Det er en glæde her på siden at kunne præsentere ét af de to allerførste kravlenisseark, som Frederik Bramming tegnede. De blev udgivet af Kunstforlaget Alliance i 1947. Det er mig bekendt det første og eneste billede af arket, der nogensinde er offentliggjort (2014).

Der er desuden vist udklippede nisser fra arket.

På arket er der påtrykt "Her er de igen", hvilket kraftigt antyder, at de har "været her før" Forklaringen på dette er ifølge Bramming-eksperten Anders Hjorth-Jørgensen, at første oplag på 10.000 stk. blev udsolgt på få dage, så forlaget Alliance udgav endnu 2 oplag af arket og nu med påtegningen "Her er de igen". Ialt blev der trykt 80.000 eksemplarer, som alle var udsolgt inden julen 1947.

Der er via Anders Hjorth-Jørgensen dukket et billede op af det manglende Bramming-ark fra 1947 (2015). Der er desuden vist udklippede nisser fra arket.

Frederik Brammings tredie kravlenisseark blev udgivet i 1948 af Kunstforlaget Alliance. I galleriet finder du også udklippede nisser fra arket.

Sidst i galleriet ses et Pobra genoptryk af arket.

Brammings fjerde ark med kravlenisser består af 10 nisser, som alle ses udklippede i galleriet. (Sidst i galleriet ses et Pobra genoptryk af det gamle ark)

Også dette ark er udgivet af Kunstforlaget Alliance i 1948.

Det klassiske og meget glade nisseorkester blev ligeledes udgivet i 1948 af Kunstforlaget Alliance.

De viste udklippede nisser er gamle, men arket er et Pobra-genoptryk.

1950'erne

Kunstforlaget Alliance stod bag udgivelsen af dette ark omkring 1950.

Jeg har desværre ikke det gamle ark i samlingen, men kan vise et genoptryk, som Pobra udgav i 2013. Der er dog et par forskelle, idet den forspiste nisse er fjernet på Pobra-arket og erstattet af en nisse, som har fået foden i malerbøtten. Han er hentet fra Brammings tredie fra 1948. En anden lille forskel på de to ark er, at "murer-nissen" er spejlvendt på Pobras genopryk.

Takket være Steen Andersen kan vi nu vise det originale ark som ses sidst i galleriet.

De viste kravlenisser er fra det gamle ark.

I begyndelsen af 1950'erne (før 1953) udgav Kunstforlaget Alliance hele tre Bramming-ark. Desværre kan jeg i øjeblikket ikke vise billeder af nogen af dem. Det skal nævnes, at det tredie ark var et mix af de to første.

Jeg kan dog vise nogle gamle udklippede nisser fra arkene. Julemanden og de første fire nisser er fra samme ark og de fire andre fra et andet ark.

Jeg kan også vise et netop genoptrykt eksemplar fra Pobra. Dog er en nisse fjernet fra det originale ark og erstattet af nissen med katten.

Arket nedenfor er udgivet af Kunstforlaget Alliance i 1953. Tak til Mona Gross, som har sendt mig billedet af et originalt eksemplar.

I galleriet viser jeg desuden nogle udklippede nisser fra arket. Sidst i galleriet ses et Pobra genoptryk af arket udgivet i forbindelse med Brammings 100 års fødselsdag.

Det viste ark er et genoptryk fra Pobra. Det originale ark blev udgivet i midten af 1950'erne af Forlaget Lundgren & Andersen.

Ud over arket viser jeg nogle af de gamle udklippede nisser.

Det viste ark er et genoptryk fra Pobra. Det originale ark blev udgivet i midten af 1950'erne af Forlaget Lundgren & Andersen.

Forlaget Lundgren & Andersen udgav dette arks sidst i 1950'erne. Det blev senere udgivet som reklameark for Simonsen & Weel.

Det viste ark er et Pobra-genoptryk. Originalarket blev udgivet sidst i 50'erne af Lundgren & Andersen.

Udover Pobra har J. Chr. Olesens Kunstforlag genoptrykt arket og det blev endvidere udgivet som reklameark for Simonsen og Weel.

Endnu et ark fra sidst i 50'erne, udgivet af forlaget Lundgren & Andersen. Det viste ark er et genoptryk fra Pobra.

1960'erne

Dette kendte nisseorkester er, som flere af Brammings ark, trykt i flere omgange.

I. Chr. Olsens Forlag udgav det første gang i 1960'erne og siden sidst i 1980'erne. Pobra var også på banen og genoptrykte arket i 2003. Alle Pobras genoptryk af Brammings forskellige kravlenisseark er iøvrigt mindre end de originale ark. En nyttig oplysning, når man skal identificere udklippede kravlenisser.

De musikalske nisser er også udgivet i  "overstørrelse" af I. Chr. Olsens Forlag. Se det sidste billede i galleriet. Jeg har ikke kunnet fastslå, hvordan de blev udgivet, men sandsynligvis som udstansede. Et ark med disse nisser ville blive temmelig stort.

1970'erne

Endnu en flok musikalske nisser, her på det klassiske ark med "Nissernes Vagtparade" fra først i 1970'erne. Det blev oprindeligt lavet til julehæftet "Julegaven" i 1971 og siden udgivet som almindeligt klippeark.

Nisserne, som deltager i paraden, er faktisk ikke kravlenisser men "stå-op-og-gå-nisser". Frederik Bramming havde tænkt sig, at man skulle klistre de udklippede nissser på en liste eller lignende og dermed få kreeret en festlig juledekoration, som sikkert ville tage sig godt ud på kommoden ved siden af tante Olga og onkels Verners bryllupsbillede.

Ifølge Bramming-eksperten Anders Hjorth-Jørgensen vides det ikke, hvem der har udgivet dette ark og hvornår. Sikkert er det imidlertid, at arket var i omløb i 1970'erne.

Arket afviger fra Brammings tidligere ved, at disse ti nisser var tiltænkt en skæbne siddende, hængende, klatrende på en snor "side by side". De er derfor født uden flapper.

Man kender heller ikke til hverken udgiver eller årstal for dette ark, der som ovenstående var i handelen i 1970'erne.

Det viste ark er et genoptryk fra Pobra.

For tredie gang i streg et ark,  hvor udgiver og årstal ikke kendes. Det kunne købes i 1970'erne, som det var tilfældet med de to foregående. Jeg må dog tilføje, at flere af de nisser, jeg har fra arket, bestemt ser ud til at være ældre end fra 70'erne.

Den opmærksomme læser vil bemærke, at det er et ark med "10 nye nisser på en snor", der er tale om. Desværre kan jeg ikke vise et billede af arket.

Der gives ingen oplysninger om dette festlige ark, udover at det var i handelen i 1970'erne. Genoptryk fra Pobra.

Der er heller ingen oplysninger om dette ark, ud over at det var til at købe i 70'erne.

Jeg kan ikke vise arket i sin helhed, men må nøjes med at stille nogle udklippede nisser til skue. De er - som et flertal fra dette ark - beskæftiget med den ædle male(r)kunst.

Nisser fra endnu et ark, som kunne købes i 70´erne - og hvorom det stort set er det eneste, der vides. 

De fleste nisser på arket er optaget af forskellige håndværksmæssige gøremål, som det fremgår af billederne.

Pobra har genoptrykt dette ark med både hvid og mørk baggrund.

I 70'erne var der to forskellige "Nissetrolde-ark" i handlen. De ses her i Pobras genoptryk. Pobra har ovenikøbet genoptrykt dem i to forskellige størrelser.

Store kravlenisser

I 1960'erne blev der udgivet et - for mig - ukendt antal ark med kun 5 nisser på hvert. Forklaringen er den enkle, at nisserne var betydelig større end almindelige kravlenisser.

Se nogle eksempler nedenfor.

Ca. 20 cm høje nisser


17 cm høje nisser


15-20 cm høje nisser