Kuriositeter

Under denne fane kan du finde udklip fra gamle ugeblade o.l., med billeder og motiver som har et eller andet med kravlenisser at gøre.

Emma og Iben i Rottehullet

Rottehullet var julepyntet med bl.a Iben Clantes kravlenisser i "Huset på Christianshavn" (afsnit nr. 11 fra 1970 med titlen "En men'skelig aften").

Det kan tilføjes, at Emma - på trods af Clante-pigerne - var i alt andet end julehumør.

Forlaget Egmont kontaktede os i oktober 2016. Man bad os fotografere nogle kravlenisser fra forskellige årtier. Det gjorde vi og to af dem blev bragt i "Danske Skæbner og Eventyr" nr. 6/2016 sammen med en smule tekst fra vores side.

Desværre glemte man at kreditere os. Det havde ellers set fint ud at stå lige over eller under Nationalmuseet.

Købte man ind hos Min Købmand i løbet af december 2016, kunne man hjembringe juleanden, brunkagerne og andet godt til årstiden hørende effekter i viste bærepose, dekoreret med en kravlenisse.

Denne ganske lille kuvert har for mange år siden fundet vej fra Storbritanien til Danmark, adresseret til Julemanden, Grønland c/o Danmark. Desværre er indeholdet forsvundet, så vi ved ikke, hvad det ukendte barn har ønsket sig til jul. Vi håber, at han eller hun fik netop det.

Hvorfor René Michaëlis' nisser kravler rundt på dette billede fra Metroxpress den 18. december 2014, skal jeg ikke kunne sige.

Tre billeder fra Familie Journalen. De to første er fra nr. 50/1973 og det sidste er fra nr. 52 samme år. Der klippes ud fra bl.a Ploufmann- og Clante-ark.

Billedet er fra Familie Journalen nr, 51/1970. Her er selskabet blandt andet beskæftiget med at klippe i ét af Aage Dams kravlenisseark.

Foto fra Familie Journal nr. 51/1968.

En spændende figur er lige netop kommet med på billedet. I øverste højre hjørne gemmer sig en meget stor Illa-dekorationsnisse af slægten "butiksnisser".

Mange kender den sikkert som betydelig mindre (15 cm). Sagen er, at mange af de tidlige papnisser oprindelig var butiksnisser, som blev brugt til at dekorere vinduer og butikslokaler tilbage  i 1940'erne og 1950'erne. Nogle af dem kom senere i handelen i mindre udgaver, som kom til at pryde de små danske hjem.

Ophavsmanden til nissen på væggen under Illa's tør jeg ikke med sikkerhed give et bud på.

Denne lille sang blev bragt i Hjemmet nr. 51/1968. Sangen bærer titlen "Kravlenisserne" med tekst af Mette, tegninger af Gerda Nystad og melodi af Kjeld Bonfils. Skulle nogen få lyst til at synge og spille sangen, findes noderne på det andet billede i galleriet.

Billedet er fra Familie Journalens Julehæfte nr. 49/1968. Ungerne muntrer sig med at klippe kravlenisser ud, tegnet af blandt andet Ploufmann og Ely Gross.

Billeder fra Familie Jourmalen nr. 49/1967. Man ser flere genkendelige kravlenisser rundt omkring i stuen, blandt andet af Karinska og Dorte.

Billedet er fra Hjemmet nr. 51/1965 og man ser en flok Vilhelm Hansen kravlenisser på og omkring billedet på væggen.

I Familie Journalen nr. 48 1965 ser man 5 af Aage Dams tidlige kravlenisser fint hængt op på væggen i baggrunden

Billedet er fra Familie Journalen nr. 51/1964 og tager os indenfor hos Grethe Thordahl og Hans Schreiber. Parret er i gang med at klippe i et af Bente Linnemanns (Philip) kravlenisseark.

Reklame fra Hjemmet, december 1963. På væggen poserer en kravlenisse tegnet af Eva samt en af Frederik Brammings utallige ditto.

På dette billede fra Familie Journal nr. 52/1963 ser man klart og tydeligt en af de tidlige Bramming-julemænd og over den en hovedløs butiksnisse, som helt klart er en af Aage Dams mange af slagsen. Jeg har desværre aldrig set netop denne papnisse i sin helhed.

Nisserne i baggrunden er svære at identificere p.g.a. ugebladets dårlige billedgengivelse.

De tre nisser længst ude til højre er tre af Aage Dams "troldenisser". Desværre kan jeg ikke med sikkerhed se, hvilke de tre andre er. Familie Journalen nr. 49/1960.

Øverste del af en reklame fra Familie Journalens Julehæfte nr. 51/1960 samt nr. 48/1958 og sikkert flere andre. Pigen på køkkenbordet holder en af Aage Dams sprællemænd.