Leo Fredsbjerg-Pedersen (1914 - 1983)

Leo Fredsbjergs produktion af kravlenisser er tilsyneladende ikke ret stor. Jeg har kendskab til to ark.

Leo Fredsbjerg var uddannet tegner. Han bekæftigede sig bl.a med reklame og har  illustreret forskellige blade og bøger helt tilbage i 1930'erne. Desuden står han for en mindre produktion af postkort.

Han er ophavsmand til forside og illustrationer i Tage Hølunds børnebog "Falkene" fra 1937, som jeg har stående på boghylden. Motivet er fem spejdere og det er denne lille flok, bogen handler om.


Jeg har også i mit eje et gammelt billedhæfte med titlen "Rumlesang Rumlesang" (med undertitlen "Peter synger den næste sang"), som Leo Fredsbjerg har gennemillustreret. Et dejligt sanghæfte for børn.

Leo Fredsbjerg har desuden skrevet en bog med titlen "Den store gavebog", udgivet på I.C. Holms Forlag i 1946. Bogen indeholder et hav af ideer til gaver, man selv kan lave. Der er f.eks. et afsnit med gaveideer "Til Fætter",  "Til Onkel", "Til den store Søster" o.s.v. Alle gaveideerne er illustreret med  Fredsbjergs "byggeinstruktioner".

På Per Sørensens side om "Danske postkortkunstnere" kan man læse fra Fredsbjergs nekrolog, at han siden 1954 var forretningsfører for Børnehjælpsdagen og nåede at være medlem af Frivilligt Drenge Forbund (FDF) i mere end 50 år.

Fredsbjergs herlige kravlenisser har et særdeles genkendeligt udtryk, grænsende til det groteske.

(Billedet af Leo Fredsbjerg tilhører familien)