Julekalenderen

Også for 100 år siden kunne december være lang at komme igennem for børn og barnlige gemytter. For at forkorte ventetiden til juleaften opfandt og lancerede Gerhard Lang fra München angiveligt i 1908 den første trykte julekalender: "Im Lande des Christkind". I stedet for låger at åbne, skulle børnene hver dag klippe et  billede ud og klistre det fast på det dertil passende tomme felt. Andre er dog af den mening, at julekalenderen - udformet som et Weihnachtsuhr - blev udgivet i Hamburg så tidligt som i 1902.

Også i Danmark har der været forskellige opfattelser af, hvilken julekalender der var den første og altså ældste. Vi hælder til den version, at den første julekalender blev trykt i 1930. Den hed "Børnenes Jule-Kalender" og var en afriv-ningskalender med tegninger (af Hedvig Collin) og små julevers (af Aage Hermann). Og det var børn skam fuldt ud tilfredse med dengang! Læs mere om julekalendere og andet juleri Den Gamle Bys juleblog.

På Kravlenissernes Side vil vi gerne præsentere nogle af de julekalendere, som "vore" kravlenissetegnere har tegnet. Tag et kig på følgende sider:

Axe
Dorte
Ely Gross
Frederik Bramming
Iben Clante
Illa
Jørgen Clevin
Karinska
Lars Carlson
Ole Låsby
Philip
Ploufmann
Påls (det er én af hans julekalendere, der vises til venstre)
Vilhelm Hansen.