Mysteriet om Skildpadden

Familien fortæller fra begyndelsen af vort samarbejde, at det er René, der har skabt den tegnede udgave af TOMS berømte Skildpadde. Det havde vi naturligvis ingen grund til ikke at tro på, men et hurtigt opslag på www.tom.dk fortæller en anden historie:

Rasmus Klumps far (Vilhelm Hansen)
tegnede i 1951 en skildpadde til TOMS,
og samme år kom den første Skildpadde på gaden.

Ved yderligere research stødte vi på en artikel, skrevet af Anne-Sofie Lundtofte (tilknyttet Esbjerg Museum) i 2007.

Under overskriften ”Markedsføring og mysterium” beskriver hun, hvordan Skildpadden allerede året før sin lancering på det danske mar-ked spiller en rolle i filmatiseringen af Morten Korchs ”De Røde Heste”.

Allerede 10 min. efter filmens start byder den hyggelige og joviale
Mikkel Pind, spillet af Peter Malberg, på et stykke chokolade:
”Skulle det være en skildpadde?” spørger han.
Ingen takker ja, så han nøjes med selv at snuppe en.

Anne-Sofie Lundtofte sidestiller det med et tidligt udtryk for product placement – men hun undrer sig samtidig en hel del over, hvordan det kan passe, at Vilhelm Hansen har solgt sine skildpaddetegninger til TOMS i sommeren 1951, når filmen med Mikkel og den lille papirs-pose har premiere i januar 1950, og altså må være indspillet i 1949!

Da Per Sørensen venligt forsynede os med tegningen (øverst til højre) stod vi pludselig med en forklaring og et bevis, som understøtter familiens historie. Tegningen stammer fra Familie Journalen nr. 51 fra 1950. Den bærer René Michaëlis´ signatur og desuden indikerer teksten (”- også som juleknas!”), at Skildpadderne har været til at få tidligere på året - og sikkert også året før, da man optog ”De Røde Heste”!

Vi har rettet henvendelse til TOMS for at høre, om virksomheden skulle kende til tegneren René Michaëlis i forbindelse med lancering af og reklamekampagner for Skildpadderne. Indtil videre har vi modtaget en kvittering for vores mail med melding om, at man undersøger sagen.

Det har vi tænkt os venligt at holde dem op på. Ikke mindst da vi un-der et besøg i Tivoli (august 2012) fandt postkortet, som vist nederst til højre. Et nyere aftryk af en ældre reklame med Michaëlis´ tydelige signatur. Så - mysteriet om Skildpadden rumsterer stadig.