Nissen flytter med

I begyndelsen af december 2015 modtog Kravlenissernes Side en mail fra Kaet Collins Johnson, bosiddende i Wisconsin, USA. Hun var på jagt efter ”tomte prints” (nissetegninger) af den svenske tegner Anders Olsson. 

Vi kunne fortælle hende, at vi allerede havde skrevet en artikel om Anders Olsson, blot var den ikke på det tidspunkt publiceret. Og så sendte vi hende to af Olssons såkaldte ”julbonader” (den svenske betegnelse for en juleløber til at hænge på væggen eller lægge på sofabordet) samt en god håndfuld blandede kravlenisser af dansk herkomst. De blev brugt som dekoration på et juletræ i Wisconsin senere den måned. En for os ukendt måde at anvende kravlenisser på. 

Henvendelsen fra Kaet blev starten på en længere mail-veksling mellem Danmark og USA. Historien, som blandt andet handler om skandinaviske aner og overleverede juletraditioner, kan læses nedenfor.

Til venstre et foto af Kaet med ægtefællen Dave og børnene Gillian Fae og Gunnar Lange.

Sidst i august 1885 lægger passagerdamperen THINGVALLA til i New York. Blandt de godt 650 udvandrere fra Skandinavien finder vi den 7-årige Otto, som sammen med sin mor, sin ældre bror og tre yngre søskende, skal støde til faderen, som sammen med sin bror er rejst i forvejen kort tid forinden.

Niels Christian & Bothilde Jensen

Han er født i 1851 i Søften ved Aarhus. Mange indvandrere blev rådet til at antage et mere amerikansk-klingende navn i bestræbelserne på at finde arbejde og i det  hele taget integrere sig over-there, så Niels Christian bliver til John.

Hun hed oprindeligt Botilla Jönsson Fex og blev født i Brunnby på Kullen i Sverige i 1849, som datter af Anna Jönsdotter og Jöns Nilsson Fex. Botilla rejser til Danmark som 18-årig og kommer i 1873 til Lading ved Aarhus, hvor hun møder og bliver gift med Niels Christian.

Hans Jensen

Johns 3 år yngre bror Hans fulgte også med til Amerika. Ifølge familiefortællingen padlede han op ad Lake Superior og Pine River og tog homestead i nærheden af Lake Conway ved Huron Mountain. Stedet - hvor familien den dag i dag har en hytte - kaldes Jensen Meadow.

Helens "tomte prints"

Helen købte - ifølge Kaets far - sine "tomte prints" i en lokal forretning i Marquette. The Zebra Shop var ejet af Edith Broad og hun importerede varerne direkte fra Sverige. Forretningen lukkede i 1963.

Ved juletid satte Helen billederne op på vægge og skabe i sit køkken. Det er muligt, at den måde at udstille dem på var noget, hun havde fra sin barndom. Enten gennem sin mor eller andre.

Kaets tante har den samme juletradition, men har givetvis købt sine "tomte prints" (som ikke er af Anders Olsson) i butikken Touch of Finland (også i Marquette), som sælger skandinaviske effekter.

Dan & Fae (anno 2007)

Fae´s familie

Artiklen drejer sig fortrinsvist om Kaets familie på fæd-rende side, fordi det er dér, traditionen med "tomte prints" har sit udspring. Men også Kaets mor, Fae, pynter op med dem til jul. Faktisk tilhører blandt andet den godt slidte "julbonad" i galleriet i højre spalte hende.

Der er tilmed den sjove vinkel på historien, at også Fae har danske aner. Hendes oldeforældre på moderens side hed Maren Dorthea Hansen (født i 1843 i Smidstrup på Sjælland) og Andreas Valentin Conradsen (født i 1846 i Bejstrup i Jylland). De udvandrede i 1873 til Michigan med deres lille datter Josephine Jensine Else Christine.

Syv år efter har familien Conradson slået sig ned i Til-den i nærheden af Marquette. Maren Dorthea kalder sig Maria, Andreas er blevet til Andrew og datteren lyder navnet Selina. Børneflokken er vokset og tæller nu også Louisa, James, Mary og Annie. Annie er Kaets oldemor.

Ud fra det fantastiske foto fra 1907 at dømme, går det familien godt. I al fald har A.W.Conradson sin egen flåde i 4. juli paraden i Ishpeming dét år.

Niels Christian Jensen og hustruen Bothilde fotograferet i USA med børnene Jens Christian, Otto (yderst til venstre), Elna, Anna og Hans, som alle er født i Danmark. Sadie og Tillie, som forældrene har på skødet, kommer til verden i Michigan.

Bothilde dør, mens Otto stadig kun er en stor dreng. Hans far gifter sig ret hurtigt igen og forlader familien til fordel for sin nye hustru.

Fakta er få om Ottos søskendes skæbne, men han kommer angiveligt til at bo hos nogle svenske indvandrere i Marquette, Michigan - og forelsker sig i deres niece, Hilda Maria Bergh. Hun er født i Sverige i 1882 og arbejder som kokkepige hos en velhavende familie i Marquette fra hun er 14 år.

Både Otto og Hilda er beskrevet som karakterfulde, hårdtarbejdende og uaf-hængige personligheder. De gifter sig den 28. februar 1903 og bliver siden forældre til Howard, Harold og Helen. Og det er denne Helen (Kaet´s farmor), der via sin svenske mor bringer Anders Olssons tomter og andre skandinaviske juletraditioner ind i familien.

På fotoet nedenfor er Hilda omgivet af børn, svigerbørn og børnebørn. Helen sidder til højre for hende med sønnen Dan, Kaets far. Otto døde allerede i 1949. I galleriet kan du se et billede af Otto som ung mand og Helen som lille pige.

Otto var et fantastisk menneske og en utrolig dygtig håndværker, der kunne lave alt ud af træ.

Han arbejdede (sammen med 400 andre skandinaver) som én af bygge-formændene på den den store ejen-dom Granot Loma, der blev bygget af den lokale rigmand Louis Kaufman på UP (Upper Peninsula of Michigan) i årene 1919-1923.

Otto fremstillede de fleste af møbler-ne til huset og selvom de gennem årene er erstattet af andre, afspejles hans arbejde efter sigende stadig i rækværk, vinduesrammer og bal-koner rundt omkring på ejendom-men.

Helen gifter sig med George og de bliver forældre til tre drenge. Den yngste, Dan, er som ovenfor nævnt far til Kaet. Han mister sin far, da han er 8 år og sin mor som 26-årig.

Helen besøger på et tidspunkt både Sverige og Danmark, nærmere be-stemt København. Ovenfor et af hen-des malerier, der har Strøget som motiv. 

I galleriet nedenfor ses en del af den skandinavisk inspirerede julepynt, som er i familiens eje. Den først viste "julbonad" er tegnet af Anders Olsson. Dens ringe forfatning var den oprindelige årsag til, at Kaet henvendte sig for at søge efter nye eksemplarer til erstatning for de gamle og slidte effekter.

Vi har kaldt artiklen "Nissen flytter med". Helt håndgribeligt er jo "tomten" fulgt med fra Hilda til Helen og videre til Fae og siden Kaet.

Det har været en fornøjelse at lære hende og hendes familiebaggrund at kende. En sjov udfordring at kortlægge de danske og svenske slægtninges spor tilbage til ca. 1840 og dermed bidrage med en bid til familienhistorien.

I galleriet nedenfor først et julefoto af Kaet, Dave, Gillian Fae og Gunnar Lange. Derefter et foto at de danske kravlenisser, som de blev modtaget efter en tur over Atlanterhavet - for lidt senere at blive hængt op på et juletræ i Trevor, Wisconsin, USA. Derpå et snapshot af et juletræ MED kravlenisserne og et uden!