Nisser her, der og alle vegne - bogen om Frederik Bramming

Anders Hjorth-Jørgensen har med Nisser her, der og alle vegne – bogen om Frederik Bramming begået en velskrevet og veldokumenteret bog om et stykke dansk kulturhistorie.

Man fristes til at skrive et stykke dansk julehistorie, for selv om Frederik Bramming har lavet meget andet end nisser (her, der og alle vegne), er det uden tvivl dem, vi husker ham bedst for.

Man finder dem selvfølgelig som kravlenisser, men også på hans utallige julekalendere, julekort, juleuroer og som illustrationer til blandt andet hæftet "Julegaven".

Det er ikke første gang Anders Hjorth-Jørgensen skriver om Frederik Bramming. I forbindelse med hans nu nedlagte ”Tegneseriemuseet” på nettet skrev han bl.a hæftet ”Nisser og andet godtfolk" i 1996. Forfatteren fik dengang kontakt til Frederik Brammings børn (Anna, Michael og Bo Bramming), som venligt lod ham få adgang til deres fars efterladte arkivmaterialer.

Bogen om Frederik Bramming giver et grundigt indblik i familien og dens liv tilbage fra 1864. Ikke uden en overraskelse eller to og beriget med mange unikke familiefotos.

Anders Hjorth-Jørgensen tager os med på en rejse gennem flere årtier fra den ganske unge Bramming bliver introduceret til tegnefilmen, over hans mange illustrationer i flere forskellige medier og videre til han flotte juleuroer. Med hensyn til juleuroerne kan man takket være Brammings efterladte regnskabsbøger angive både titel og udgivelsesår for hver enkelt og bogen indeholder desuden fotos af samtlige juleuroer fra Brammings hånd.

Bogen rummer et langt afsnit om Frederik Brammings mange spektakulære julekalendere, som alle "kunne noget". Der er fotografier af mange af kalenderne og der er angivet forlag og udgivelsesår for de respektive udgivelser. Afsnittet indeholder desuden nogle af forfatterens egne erindringer om jul og Brammings julekalendere og han lader endvidere Dan Roneklint Sørensen dele ud af sine erindringer omkring julekalendere og kravlenisser - og han har haft mange af slagsen. Der er i det hele taget tegnet nogle fine tidsbilleder omkring julen fra 1940’erne og frem.

I sagens natur er Brammings mange kravlenisseark vist og beskrevet meget grundigt, noget som glæder Kravlenissernes Side. Takket være Frederik Brammings arkiver har Anders Hjorth-Jørgensen kunnet oplyse om udgivelsesår og udgiver på de fleste af arkene.

Bogen gennemgår såvel Brammings forskellige tegneserier (bl.a CHAS), som hans julekort, juleark, glansbilleder m.m. og det hele rundes af med 80 sort/hvide illustrationer til H.C. Andersen eventyr. De skulle have været en del af et samleralbum, udgivet af kaffesurrogatproducenten Danmarks. Albummet blev imidlertid aldrig færdiggjort.

Anders Hjorth-Jørgensens bog kan læses af alle, hvad enten man er interesseret i dansk kulturhistorie, danske tegnere eller måske er samler af Frederik Bramming produkter.