Nyheder

Juni 2019

Ole Fick

Udover Ole Ficks multi-mange talenter adskiller han sig fra vore øvrige kravlenissetegnere på i al fald to punkter. For det første var han kun 18 år, da han tegnede sit første (og eneste) kravlenisseark i 1966. For det andet figurerede han selv som en af figurerne. Og okay, så tilføjer han også med begrebet 'kravle-idoler' en ny kategori til familien.

Læs her

Februar 2019

Marie Thykier

Født ind i det bedre borgerskab i Grenå, som hun forlader ganske ung for at uddanne sig til tegner i København. Her frekventerer hun i al fald Folmer Bonnéns Tegne- og Skole. Vi ved ikke meget om Marie Thykiers liv og levned, men hendes tegninger af blandt andet kravlenisser fortjener tilfulde en plads på Kravlenissernes Side.

Læs her

September 2018

Birgit Helen Gall

Fra forskning til design. Herunder julekort, servietter, plastposer, kalendere, gaveæsker, tekstiler, figurer - og tapet til dronningens arbejdsværelse på Fredensborg Slot. Udstiller af egne malerier og forfatter til bogen om urter. Som Birgit Helen selv siger: Der kan man se, hvad jule- og kravlenisser kan føre til

Læs her

August 2018

Juleinspektøren Jens

Jens Ingvordsen har bestridt embedet siden 2005, efter flere års ansættelse i og tilknytning til Den Gamle By. Faktisk tænker han overordnet på sig selv som 'højtidsinspektør', for han skal også formidle viden om andre danske højtider og traditioner. Bl.a. påske, fastelavn, Sankt Hans og Mortensaften.

Læs her

April 2018

Ib Grarup Withen

Hans kravlenisser har i flere år været tilskrevet Jørgen Clevin. Han gjorde de statistiske informationer i årbogen 'Hvem Hvad Hvor' spiselige med sine pædagoriske illustrationer, og så fandt han på titlen til Politikens Forlags flagskib 'Turen går til'. Selv nåede han at være med på 46 af slagsen.

Læs her

Marts 2018

Jens Julius Hansen

Julius er meget passende hans mellem- og kunstnernavn. Han har lagt navn til kravlenissen Julius, og hans tegninger er blandt meget andet at finde på julekalendere og julekort samt kopper og skåle til højtidens gløgg og guf. Men Jens Julius Hansen er ikke kun 'sæsonarbejder'. Året rundt fungerer han som en af Danmarks dygtigste satiretegnere.  

Læs her

December 2017

Pia Aas Degn

Hun stammer fra Mors, men bor i dag i naturskønne omgivelser i Hundested. Pia Aas Degn fyldte 60 år i begyndelsen december og kan i den forbindelse konstatere, at hun - med et par afstikkere - i halvdelen af sit liv har arbejdet for Hendes Verden. Her har hun til gengæld kunnet få 'afløb' for næsten alt, hun opgavemæssigt har haft lyst til af afprøve

Læs her

November 2017

Frede Fabek

Født og opvokset i Aalborg, som han vendte hjem til i flere omgange. Uddannet på kontor såvel som reklametegner i fødebyen. Indenfor militæret gjorde han tjeneste som kornetelev på Kronborg og løjtnant i Viborg. Siden skabte han sig et solidt CV som tegner og illustrator.

Læs her

Februar 2017

Sven Vestergaard

Han er uddannet på Royal Copenhagen og har lavet flere juleplatter end nogen anden. Dertil kommer samleobjekter som Årets Juletræ, Årets Julemand samt juleklokker, julekopper og juledråber. At han kun har tegnet 2 ark kravlenis-ser, giver ham så rigelig adgang til Kravlenissernes Side. 

Læs her

Februar 2017

Karen Hestbech

Som barn tegnede hun, så snart hun så sit snit. Da hun kom i realen, var hun heldig at få en formningslærer, som opmuntrede hende til at "gøre mere ved tegneriet". Efter 40 år i reklamebranchen er hun nu optaget af male-riet, bl.a. inspireret af den barske og smukke natur i Blåvands-området, hvor hun er født, vokset op og stadig bor.

Læs her

Februar 2017

Steen Andersen

Han blev født med en blyant i hånden, sagde hans forældre. I år bliver han folkepensionist og har ikke tænkt sig at lægge tegneriet til side. Han har altid været vild med kravlenisser og gennem sit virke i reklamebranchen har han haft mulighed for at tegne adskillige af slagsen.

Læs her

Februar 2017

"Tilhører Karen Jakobsen, Aalestrup"

Besøgende på Kravlenissernes Side må være stødt på ovenstående sætning i billedtekster under julekalendere, krav-lenisser og diverse varia. Karen er nemlig aldrig smålig, når det gælder udlån af effekter. I betragtning af, at hun er på-lædningsdukkesamler, er det imponerende, hvad hun ellers har i sin samling.

Læs her

Maj 2016

Nissen flytter med

Sidst i 1900-tallet udvandrede både danskere og svenskere til Michigan i stort antal. Med dem fulgte historie og traditioner. Blandt andet "tomten". Læs artiklen om Kaet Collins Johnsons familie og hvordan nogle danske kravlenisser endte på et juletræ i Wisconsin i december 2015.

Læs her

Maj 2016

Anders Olsson

Anders Olsson var én af Sveriges bedste fortolkere og tegnere af nissemotiver. Han tegnede ikke kravlenisser, men hans "tomtebilleder" og postkort var i flere årtier en uundværlig del af den svenske jul. Som nævnt i artiklen, har det desværre ikke været muligt at finde et foto af Anders Olsson.

Læs her

Februar 2016

Finn Dirkov

En opmærksom læser af Kravlenissernes Side, et heldigt skud i tågen og en hjælpsom søn. Disse tre faktorer tilsammen hjalp os med at få sat ansigt, navn og et par vigtige fakta på tegneren Dirkov. Han tegnede kun ét kravlenisseark, som til gengæld blev meget populært og udbredt.

Læs her

Oktober 2015

Knud Valdemar Riberholt

Igen har vi været heldige at kunne få sat navn på én af de ukendte kravlenissetegnere. Knud Valdemar Riberholt er født og opvokset i København, men har dybe rødder i det midtjyske. Han er læreruddannet, men var selvstændig tegner gennem de fleste af sine erhvervsaktive år. Hvilken vej var han mon gået, hvis ikke hans violin var blevet stjålet, da han var ganske ung?

Læs her

August 2015

René Michaëlis

Takket være René Michaëlis´ datter og svigersøn i Florida har vi kunnet opdatere artiklen om ham, blandt med oplysninger om hans virke i årene 1923 til 1933. Desuden - og ikke mindst - har vi fået lov at se og anvende tidligere ikke offentliggjorte fotos. Af René, hans første kone Ingeborg og deres datter Ali. Disse billeder er kommet til veje takket være Ali´s datter Michal, som er bosiddende i Israel.

Læs her

November 2014

Frederik Bramming

Vi plejer ikke at præsentere opdateringer på siden som nyheder, men siden om Frederik Bramming er på det sidste ændret så meget, at det bør kaldes en nyhed. Kravlenissegalleriet er nærmest vendt på hovedet og de fleste billeder på siden er enten udskiftet eller forbedret samtidig med at nye er kommet til . Og så omtaler vi Anders Hjorth-Jørgensens nye bog Nisser her, der og alle vegne - bogen om Frederik Bramming.

Læs her

Marts 2014

Edita

Nogle tegnere kommer man desværre aldrig nærmere end signaturen. Edita - eller Edit Andersen - er én af dem. Årsagen er ofte, at disse tegnere betragtede sig som håndværkere og ikke som kunstnere, der skulle stå frem og være kendte i offentligheden. Ved du noget om Edita, hører vi det naturligvis gerne.

Læs her

Januar 2014

Rut Fagerberg

Kravlenissetegneren Rut Fagerberg er identisk med den naivistiske malerinde Rut Rosenkilde. Hun kunne kun trække på skulderen, da hun som 74-årig blev spurgt, om hun havde tjent penge på sin kunst.
- Nej, det har ikke været formålet. Jeg vil gerne beholde mine billeder. De er mit liv, mine drømme, fantasier og erindringer om sjove ting. Min rigdom er min frihed.

Læs her

Oktober 2013

Kaj Engholm

På Kravlenissernes Side har vi aldrig været overbevist om, at de kravlenisser, som tilskrives Kaj Engholm, virkelig stammer fra hans tegneblok. Sønnen, Ole Engholm, som gennem flere år har arbejdet tæt sammen med sin far, bekræfter dette og vil gerne lade sig citere for, at hans far nok har tegnet nisser gennem årene, men aldrig kravlenisser. Det får os nu ikke til at fjerne Kaj Engholm fra Kravlenissernes Side.

Læs her

Marts 2013

Jørgen Ploufmann

Sammen med sin daværende hustru Ely tegnede han gennem 1950´erne nogle at de mest berømmede påklæd-ningsdukker. Efter skilsmissen (fra 1960 til 1975) koncentrerede Jørgen Ploufmann sig om at tegne julekalendere og kravlenisser. 
- Man kan ikke sige, at min far blev rig af at tegne, fortæller sønnen Ralf Ploufmann Olsen, men han havde stor kærlighed for de tegninger, han skabte. Jeg er sikker på, at hans arbejder har gjort mange ejere glade. 
Og ja, det er der vist ingen tvivl om er tilfældet!

Læs her

Marts 2013

Paul Britz

For ikke længe siden havde vi kun et efternavn og en håndfuld kravlenisser at forholde os til. Nu kender vi "åndens og håndens mand", Paul Britz, og det er os en glæde at kunne præsentere ham her på siden. Spørger man, om han er kunster eller håndværker, påpeger han, at han er kunsthåndværker - og det har han papir på.

Læs her

Januar 2013

Prinsesse Razibor

Havde hun blåt blod i årerne eller blot en fantastisk evne til at stikke sin omverden blår i øjnene? Artiklen om Prinsesse Razibor har akkumuleret flere spørgsmål end svar, men den ville aldrig være blevet til noget, hvis ikke vi lod dem blæse lidt i vinden og offentliggør historien, som vi kan stykke den sammen so far. Vi går videre i jagten på viden om dette specielle kvindemenneske og hendes ligeså kryptiske ægtefælle, Victor Konstantine Cecil Luke De Mordowtzeff Kaledin.

Læs her

December 2012

Ely Gross

Gennem hele året har Eva Gross gavmildt forsynet os med personlige og aldrig offentliggjorte tegninger og fotografier centreret om sin elskede farmor, kunstneren Ely Gross. I det righoldige materiale løber en understrøm af skæv humor, mixet med en velsignet mangel på selvhøjtidelighed og en sprudlende kreativitet i utallige udtryksformer. Vi er Eva taknemmelig for at måtte bringe disse unikke glimt på denne side. (Fotografiet af Ely og Eva Gross er fra januar 2011).

Læs her

November 2012

Henny Iversen

Igen i år har Henny Iversen sendt Kravlenissernes Side en stak af sit materiale fra årets julekatalog, herunder noget så sjældent som et nyt kravlenisseark. Der er år imellem at et sådant dukker op. Henny sælger størstedelen af sin produktion til COOP og begynder allerede i februar at tegne den del af  produktionen, som udgives på eget forlag. Firmaet får for øvrigt et nyt binavn, nemlig "Julefabrikken i Præstø". 

Læs her

November 2012

Ole Laasby

Hvad jeg ikke kan tegne, kan jeg fotografere. Hvad jeg ikke kan fotografere, kan jeg tegne! Det er Ole Laasbys egne ord og karakteriserer meget fint spændvidden i hans talent. Vi besøgte Ole Laasby i Odder en solrig septemberlørdag og fik en god historie og en stak unikt materiale med hjem.   

Læs her

September 2012

Eva-Maria

Tegneren Eva-Maria kunne efter sigende ikke fordrage kravlenisser og vi kan da også kun vise det eneste ark, vi har kendskab til. At hun var en talentfuld kunstner er der ingen tvivl om, og på Kravlenissernes Side giver vi hende gerne en plads. 

Læs her

Juli 2012

Ny hjemmeside for kravlenisserne

Efter en god måneds tid har vi endelig mulighed for at kunne præsentere kravlenisserne og deres tegnere i nyt regi. CV´et på alle tegnere er opdateret og nogle af omtalerne er mere eller mindre nyskrevne - f.eks. hvad angår Anni Lippert, Kaj Engholm og Frederik Bramming. Og så er ca. 400 nye illustrationer kommet til.
 

Maj 2012

René Michaëlis

Han er døbt Ludwig Berthold Robert Michalis og blev kaldt Lutz. Hans hustru syntes ikke om nogle af navnene og kaldte ham René. Takket være familien kan vi fortælle den unikke historie om hans liv og virke, suppleret med fantastiske fotos og private erindringsglimt.

Læs her

Marts 2012

Axe Boysen

Historien om Axe starter i en forstad til Århus i Danmark og slutter i et indianerreservat på Vancouver Island i Canada. Hun tilbragte sine sidste år i nærheden af datteren Allis Pakki Chipps-Sawyer, der er canadisk indianer i First Nation. Allis har på alle måder bidraget til billedet af Axe.

Læs her

Februar 2012

Påls

En henvendelse fra sønnen fik sat ansigt på mennesket og tegneren bag signaturen PÅLS med de svenske aner. De første talentfulde streger bragte ham allerede i barndommen i den rigtige retning på trods af barske odds. Læs om, hvordan det er at holde jul i juli og hvordan det føles, når afkommet ikke værdsætter ens arbejde.

Læs her

Januar 2012

Ely Gross

Walt Disney tilbød hende ansættelse. Henry Heerup tilbød hende ægteskab. Begge fik de et pænt nej tak af Ely Gross. Disse anekdoter fik vi fortalt af barnebarnet Eva Gross, da hun kontaktede os kort efter nytår. Hun søgte efter oplysninger om sin farmor, der netop var død, og var i den forbindelse havnet på Kravlenissernes Side.  

Læs her

December 2011

Et godt år for kravlenisserne

Stor interesse for hjemmesiden, færdiggørelse af historien om Aage Dam, kontakt til tegnere og kunstnere, medie-omtale her og hisset samt et prisværdigt samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv i Dragør med mere - jo, det har været et godt år for kravlenisserne.

Læs her

Efteråret 2011

Aage Dam

Et par kravlenisser på et par billedrammer hos en bedstefar i Øster Asssels på  Mors. Der skal gå mange år, før de kobles til tegneren Aage (Marius) Dam. Men han bliver så også inspirationen og drivkraften til at etablere Kravlenisser-nes Side. 

Læs her

Efteråret 2011

Henny Iversen

Påklædningsdukker, hobbybøger, postkort, illustrationer, malerier, design af juleserier og porcelænsfigurer. Der er ikke mange hjørner af det kreative rum, som Henny Iversen ikke har afsøgt og haft succes med. Og så er hun en fantastisk repræsentant for den seneste generation af kravlenissertegnere.

Læs her