Ole Laasby (1944)

Det var i skolen i Ry, at Ole Laasbys tegnelærer med utraditionelle metoder (f.eks. ved at afvikle tegnetimerne ude i naturen) gødede drengens talent. To årtier senere kvitterer Ole for den inspirerende undervisning ved at forære sin gamle lærer bogen ”Det man ser men ikke så”, hvor han med de fineste tuschtegninger gengiver motiver fra et forsvindende Randers.

I årene 1962-1965 blev han kontoruddannet på salgskontoret hos Ry Møbler, der producerede og solgte Hans J. Wegners møbler. I fritiden tegner han hjemme i kælderen hos forældrene og går på aftenskole for at lære skiltemaling. Underviseren overtaler Ole til at søge ind på Nordisk Dekorationsskole i Hørning, når han er færdig-uddannet på Ry Møbler. Med opsparede midler og et legat på 300 kroner følger han opfordringen. Efter 3 måneders dekoratøruddannel-se indkaldes han til militæret i Fredericia.

Efter udstået værnepligt stikker han tegnemappen under armen og opsøger skiltefirmaet Colorlux i Esbjerg, hvor han blev ansat. Efter 1½ år rykker han til etiketteringsvirksomheden Avery i Randers og får et job som lay-out-tegner. Sideløbende læser han til merkonom. Det blev i alt til 10½ år i et meget moderne og inspirerende firma.

Efter Randers følger en årrække som tegnestuechef på to reklamebureauer i Århus. Derpå melder selvstændighedstrangen sig og fra 1. januar 1985 og 21 år frem driver han sammen med sin hustru virksomheden hjemme fra adressen i Odder.

I 1988 bliver billedbureauet en del af hans selvstændige virksomhed og 4-5 år senere er forholdet mellem tegning og foto fifty-fifty. Billedarkivet kommer efterhånden til at omfatte 100.000 farvedias, som lejes ud. Utallige er de temaer og motiver, som han gennem årene har fanget med sin linse. Mennesker og dyr. Mad og drikke. Vejr og uvejr. Årstiderne i det hele taget. Flora og fauna. Bygningsværker og seværdigheder. Fra Danmark, Island, Grønland, USA, Australien og Europa i det hele taget. Ole skiftede i 2002 til digitalfotografi og har efterhånden også her et fotoarkiv i omegnen af 100.000 billeder.

Ole Laasby og hans hustru lukkede den grafiske virksomhed i 2007 efter eget ønske. Herefter har han koncentreret sig om digitalfotogra-fering og maleri.

Allerede I 1973, mens han bor i Randers, melder han sig ind i en lokal fotoklub, hvor han siden bliver formand. Han vinder adskillige præmier i SDF (Selskabet for Dansk Fotografi) og bliver bl.a. dansk mester i diaporama.

I 2009 deltog han for første gang i det tyske magasin Colorfotos må-nedlige konkurrence (et tidsskrift, som han har abonneret på siden 1976) og han kom umiddelbart ind på en top-ti-placering! Han har indtil nu vundet tre guldmedaljer og en sølvmedalje  og kan noteres for ikke mindre end 19 top-ti-placeringer. 

Hans malerier har været udstillet lokalt og senere på større virksom-heder i Midtjylland.

Vi besøgte Ole Laasby i Odder den sidste lørdag i september 2012. Det blev til en spændende eftermiddag, hvor Ole gæstfrit og gavmildt bidrog til, at hans historie kan få sin plads på Kravlenissernes Side.


Tak for det!