Bente Lisbeth Linnemann (1922)

Bente Lisbeth Linnemann, født Philip, arbejdede i mange år som de-signer af bl.a tekstiler, men forlod den karriere til fordel for maler-kunsten omkring 1970. I 1977 kom hun ind på Charlottenborg.

I en helt anden verden, nemlig påklædningsdukkernes, sætter man stor pris på hendes elegante streg, har jeg ladet mig fortælle. Heldig-vis har hun også haft tid til at tegne kravlenisser og ret så mange af slagsen.

Hendes stil er (som hos flere andre) nuttede små drenge og piger i nissetøj. Man finder også hendes nisser på bl.a reklamejulekalendere og hun har illustreret adskillige aviser og blade (bl.a Søndags B.T.) i 1950´erne.

Selv om Philip har en meget personlig stil, bliver hendes kravlenisser gang på gang forvekslet med Christels. Utallige er de auktioner på f.eks. QXL, hvor Philips kravlenisser bliver udbudt som værende teg-net af Christel.

Bente Linnneman fortalte mig i en samtale i maj 2011, at de to i sin tid var veninder og at hun bestemt ikke synes, at deres tegninger ligner hinandens. Jeg er meget enig.

Bente Linnemann fortalte mig også, at hun så tidligt som 1946-1947 tegnede nisser for Skiltefabrikken Brønsholm, som lavede butiks-dekorationer. Det har jo sikkert været  butiks-/dekorationsnisser. Hun mener dog bestemt, at hun tegnede kravlenisser sidst i 1940´erne. Ellers husker hun ikke meget om sine kravlenisser, udover at de blev udgivet på Carlsens Forlag.

Som hun selv formulerede det: "Jeg var jo bare ansat og tegnede de opgaver, jeg fik".

Hun er godt klar over, at hendes påklædningsdukker er efterspurgte af samlere i ind- såvel som udland. Anderledes med kravlenisserne - hun spurgte mig skeptisk, om der virkelig var interesse for dem (!)

(Foto: Er hentet fra Nordea Invest 2011)

I februar 2011 præsenterede den da 88-årige Bente Linnemann sin nyeste soloudstilling hos Art Gallery Copenhagen i Havnegade. En imponerende nyskabt serie af meget store malerier, hvor det er tydeligt, at naturen er Linnemanns største inspirationskilde. Se hendes billeder på http://www.artgallery-copenhagen.dk

Bente Linneman har haft en sommerbolig i Skagen siden 1964 og har udstillet på Skagens Museum (1980), på Skagens Rådhus (1988) og i Gl. Skagen (juni 2011).