Pia Aas Degn (1957)

Hun er med egne ord  'født den 8. december det herrens år 1957 i Nykøbing på Mors'. Det var også her, hun fik sin grundlæggende uddannnelse. Først 10 år på Morsø Folke-og Realskole efterfulgt af 3 år på Morsø Gymnasium.

- Som nyudklækket student fik jeg en opgavebestemt ansættelse på Morslands Historiske Museum. Efter ca. 6 mdr. dér (nærmere bestemt januar 1978) gik turen til Holbæk Kunsthøjskole, hvor jeg tilbragte 4 fantastiske måneder.

 

Senere kom optagelsesprøven på Kolding Kunsthåndværkerskole, der resulterede i optagelse på en meget ny beklædningslinie. Efter 4 lærerige år, kom hun ud som beklædningsformgiver, velvidende at det ikke var tøj, hun skulle lave. Pia startede med at lave strikmodeller for henholdsvis Mayflower og Grønhøj Garn/Hjertegarn og kom i den sammenhæng i forbindelse med Hendes Verden.

 

- Hendes Verden tog godt imod mig og arbejdsområderne blev langsomt, men sikkert udvidet. Omkring 1990-1991 overtog jeg illu-strationerne til læsernes tips på håndarbejdssiderne, og de illustra-tioner tegner jeg den dag i dag. Omkring 1993 blev det til en bog i samarbejde med min daværende redaktør, Hanne Wind-Hansen. En julebog dog uden illustrationerne, der siden har fyldt rigtig meget i hendes arbejde.

 

- Mit arbejdsforløb har de sidste snart 30 år hovedsageligt ligget hos Hendes Verden, dog med et par korte udflugter til blandt andet Panduro Hobby. Der tegnede jeg dels julekort, som man selv skulle farvelægge, dels enkle pynteting i træ, der blev solgt som kits/saml-selv, og et par modeller i Fimo-ler blev det også til.

 

- Jeg har været heldig og meget privilegeret at have haft rigeligt med arbejde hos Hendes Verden, faktisk så meget at der ikke har været tid til så meget andet. Men arbejdet har samtidig været så  varieret opgavemæssigt, at jeg har kunnet få ”afløb” for næsten alt, jeg har kunnet tænke mig at afprøve.

 

Pia helt privat

  • Jeg har delt bolig med Carsten Baltzar i 29 år.
  • Det lykkedes os aldrig, desværre, at få egne børn, men vi har nydt et utal af låne-børn.
  • Vi bor i sommerhus året rundt (på helt lovlig vis) og nyder at have naturen tæt på.

Orden fjerner fantasien

Sådan lyder overskriften på en artikel om Pia, skrevet af Pernille Høyrup og bragt i Hendes Verden nr. 34/august 2016. Måske er du heldig at kunne finde et eksemplar. Vi kan kun linke til PHJournalistik, hvor omtalen i al fald kunne lokke én til at gøre forsøget.

Vi citerer Pernille Høyrup: Pia er den kvindelige udgave af Georg Gearløs - blot ud i hobby og håndarbejde. Der er mange fine kreaideer at hente - og også et par tips fra Pias mand til, hvordan du får fikset ridser i lakken på din bil.

Pernille Høyrup skriver videre under Ukrudt som inspiration: Orden fjerner fantasien. Rod, derimod kan både være forførende og en inspira-tionskilde til tanker, som endnu ikke er født, mener Pia Aas Degn. Hun er mester i at få ideer, mens hun hiver skvalderkål op med rode. Og så inviterer hun til at læse historien om krusedullemyrer, fingerhunde og andre kreative ideer fra Pias univers.