Rut Fagerberg (1914-1999)

Denne tegner er i kravlenisse- og påklædningsdukkekredse kendt under navnet Rut Fugerberg. Rut uden H er hun selv ansvarlig for. Efternavnet er simpelthen en overfladisk fejllæsning af hendes ellers tydelige signatur: Fagerberg. Se nedenfor.

For at tage det hele med, har hun ikke mindst malet under navnet Rut Rosenkilde. Det er især for hendes kunst i den naivistiske genre, at hun i den større omverden er kendt og anerkendt under dette navn.

For at stykke nedenstående sammen har vi hentet oplysninger i Weilbachs Kunstnerleksikon på www.kulturarv.dk. Fra Kvindemuseet i Aarhus har vi modtaget værdifuld information samt fotografiet af Rut Rosenkilde (fra udstillingen "12 malerinder", 1988) og endelig har vi selv kigget i kirkebøger og finkæmmet folketællinger for detaljer om Ruts familieforhold.


Ophav og opvækst
Hun blev født den 9. marts 1914 i København og døbt i Garnisons Kirken et par måneder senere. Som Ruth Kongsgaard Nielsen. Det er uklart, hvor Kongsgaard kom fra. Og Nielsen blev senere (i 1916) skiftet ud med det meget norske Nørving.

Det var noget, hendes farfar fandt på og den bevilgede navneændring forgrenede sig hurtigt til hans tre børn: Hans Valdemar, Axel Peter og Valborg Jensine.

Axel Peter var Ruts far. Han var født i Roskilde den 28. januar 1885 som søn af den daværende høker Jens Peter Nielsen (senere Nørving) og Marie (født Hansen). Høkeren blev senere opsynsbetjent i København.

Ruts mor hed Clara Mattilie Larsen. Hun kom fra Lohals ved Hou på Langeland og var datter af skipper Boye Larsen og hustruen Marthe.

Clara er tjenestepige og bor hos sit herskab i Krystalgade 16, mens Axel Peter ligger inde som sergent på Sølvgades Kaserne, da de møder hinanden og senere bliver gift - den 2. november 1913.

Da Rut kommer til verden godt 4 måneder senere, bor den lille familie på Gamle Kalkbrænderivej 32. Der bor de stadig, da lillesøsteren Grethe bliver født den 3. august 1918. Således er de to søstre født i henholdsvis starten og slutningen af 1. Verdenskrig.

I 1922 flytter familien til adressen Sølvgade 40 og rykker dermed ind på kasernen, hvor Ruts far har sit virke som officiant. De bor på kasernen, indtil den i 1926 bliver nedlagt og bygningerne overtaget af DSB.

Ved at følge faderens karriereforløb i hærens annaler kunne vi måske spore familiens adresse/r i tidsrummet 1926 til 1933. Vi ved, at de på et tidspunkt mellem 1931 og efteråret 1933 flytter ind på Kirketorvet 14 i Vordingborg. Her bliver lillesøsteren Grethe konfirmeret den 22. oktober.

Uddannelse og karriere
På det tidspunkt er Rut 19½ år og har forlængst forladt Comtesse Moltkes Pigeskole på Øster Søgade.

- Der blev man straffet, hvis man talte med en dreng efter skoletid, fortæller hun selv. Lærte aldrig at regne, fordi jeg tegnede i mine kladdehæfter. Jeg måtte ikke blive "en snavset maler", hvad der var det eneste, jeg ønskede.

Rut begynder at læse psykologi, men afbryder studiet, da hun bliver gift med fabrikant Helmer Fagerberg og flytter til Ærøskøbing. Der begynder hun at male, men i mangel af undervisning tager hun fat på en keramisk produktion med efterhånden syv kvinder ansat og godt salg og eksport til udlandet.

Efter 10 år vender hun tilbage til København og begynder at få tegneundervisning. Først hos Rostrup Bøyesen på Statens Museum, senere på Robert Askou-Jensens tegneskole på Glyptoteket og hos Erik Clemmesen. Derefter studerer hun på Academie de la Grande Chaumière i Paris og vender hjem for at blive uddannet på Statens Tegnelærerskole på Emdrupborg Seminarium.

Efter skilsmisse fra Helmer Fagerberg arbejder hun som tegnelærer i folkeskolen gennem et par år og rejser samtidig med en malerveninde, der var indehaver af et rejsebureau.

- Nej, jeg har aldrig lært at være huslig! Mit eneste ønske var at rejse, at male og opleve eventyr. Og det har jeg sandelig gjort i årene, der fulgte.

Rut rejste i lang tid i Syd-Europa og Marokko sammen med en spansk forfatter og hun har i det hele taget altid malet billeder af sine rejseindtryk og oplevelser rundt omkring i verden. Hun fik undervejs tildelt ophold i Rom, på San Cataldo ved Napoli, i Lysebu i Norge samt i Paris.

- Tjent penge? Nej, det har ikke været formålet. Jeg vil gerne beholde mine billeder. De er mit liv, mine drømme, fantasier og erindringer om sjove ting. Min rigdom er min frihed.

Rut bliver senere gift med forfatteren Bent Rosenkilde Nielsen (1904-1990). I 1988 bor hun på Rolfsvej 10 på Frederiksberg. Adressen er samtidig navnet på den kunstnergruppe hun tilhører sammen med fem andre malerinder. Karen Højgaard, Lydia Lavrov, Elin Bjarnason, Inge Bendixen og Ane Brügger.

Rut Rosenkilde udstiller til hun er godt oppe i 70´erne. Hun dør i 1999.

Udstillinger

* Kunstnernes Efterårsudstilling i '59, '64 og '68
* Kunstnernes Påskeudstilling i Århus '65
* Carlsberg, Svendborg og Nordjyllands Kunstmuseum
* Den Permanente '71-'80
* Gallerier, bl.a. Villa Aurora
* Nikolaj Kirke i '70, '73 og '76
* TV- og Radiohuset
* Rådhusene i Gentofte, Holte, Brøndby og Lyngby
* Stockholm '73, Jönköping '77 og Schweiz '77
* Museum Rude, Hambur '77-'83
* Vandreudstilling i Vesttyskland '83-'85
* Guild Hall Art Gallery '79
* University of Philadelphia '73
* To gallerier i Paris '87

Kendte værker

* Café Espagnol
* Signe og fuglene
* Yrsas bryllup
* Onkel fra Amerika
* Fiskerhuse i Puerto Soller
* Blomsterplukkerne
* Lille hus på landet
* Arabisk spisehus
* Circus
* Dnejma el Fna. Marrakech
* Kamelmarked
* Souk-afrika
* Madeira

Ifølge Weilbach

Rut Rosenkildes malerier kendetegnes ved deres humørfyldte gengivelser af familieliv og nærmiljø. De ejer naivistens ligegyldighed overfor perspektiv, lys, skygge og billeddybde og fremstår som farveglade forenklinger af det sete. De beskriver hverdag og fest med en umiddelbar opfattelse af motivet og giver på samme måde et levende øjebliksbillede af situationer fra Rut Rosenkildes mange rejser til bl.a. Marokko og Mallorca.