Susanna Hartmann (1952)

Susanna Hartmann har været selvstændig fuldtidstegner siden 1973. Hun har en gedigen kunstnerisk uddannelse bl.a på Akademiet for Fri og Merkantil Kunst samt på reklametegnestue.

Hun har en stor og forskelligartet produktion bag sig. Hun har illu-streret omkring 300 børnebøger, Pixi-bøger og letlæsning-serier. Hun har også fået tid til at skrive selv (se nedenfor *Da Farmor var barn') samt virket som foredragsholder og indlæser af lydbøger. Desuden desiger hun masser af sæsonvarer indenfor porcelæn, tekstil og papir - herunder naturligvis  kravlenisser, julekalendere, julekort o.s.v.

Susanna har tidligere arbejdet en del med grafik og tusch. I de seneste 10 år også med maleri, akvarel og pastel i mere fri kunst. Rejseoplevelser og portrætter er blandt hendes favoritmotiver, og hun har altid skitseblokken med i baggagen.


I perioden 1987-2008 har hun tegnet temmelig mange kravlenisser. Igen i 2012 udkom flere af hendes nisser på Forlaget Pobra.

Susannas kravlenisser er ofte små søde børn, men af og til ser man både trolde, julemænd og anderledes underlige figurer. Et lille raffinement er dekorationerne på nissernes flapper samt de flotte baggrunde på arkene.

Hendes stil er varm og hyggelig og alt er veltegnet. Hun startede historisk set sent med sine bidrag til kravlenissens univers, men har på bedste måde videreført denne unikke danske kulturhistoriske tradition med sine fine streger.

 

En meget stor tak til Susanna Hartmann for diverse oplysninger og fotos!

Da Farmor var barn

Susanna Hartmann tegner, fortæller og er selv en af de to hovedpersoner i bogen. Den anden er barne-barnet Carl, som går i 3. klasse.

Bogens 8 kapitler rummer en lang række samtaler mellem Farmor og Carl, hvor barnebarnets virkelighed danner udgangspunkt for erindringsglimt fra Susanna Hartmanns barndom i 50´erne.

Det siger sig selv, at Carl ofte stiller sig tvivlende an, når Farmor for eksempel fortæller, at der ikke var farver på fjernsynet, da hun var barn.

'Ai, altså, farmor' - Carl ser over på sin farmor og ryster på hovedet - 'Seriøst? Var der ingen far på TV, dengang du var barn', siger han, mens han griner.

Bogen fremmaner mange minder fra en tid, hvor der blev givet 'svedere' i skolen, skudt med bue og pil og kørt søndagsudflugt med medbragt mad. Dengang var der både landstrygere og gårdmusikanter til, og fødselsdage blev fejret hjemme og ikke på MacDonalds eller i en bowlinghal.

Og Susanna Hartmanns illustationer sidder naturligvis lige i øjet.

Bogen kan købes på Forlaget Elysion - og fortsættelsen 'Farmor fortæller mere' er på vej.

Udstillinger

Susanna Hartmann har bl.a. andet udstillet på Tinghuset (Bræd-strup), Konservesgaarden (Fåborg), Skovgaard Museet (Viborg), Svenske Villa (Gentofte), Humanitetens Hus (Malmö), Dunchers Kulturhus (Helsingborg), Bokmärkesmuseet (Gränna), Galleri Working Art (Roskilde) og Det Bruunske Pakhus (Fredericia).
 

Pobra-kravlenisseark

1987 - Hyggelige nissebørn (2 forskellige ark)
1994 - Juletrolde (2 forskellige ark)
1994 - Pobra Julemænd (2 forskellige ark)
1997 - Nissemænd (2 forskellige ark)
1998 - Klassiske Julemænd (2 ens ark)
2001 - Træskonisser (2 forskellige ark)
2001 - Nissebanden (1 ark)
2002 - Almuenisser (2 forskellige ark)
2004 - Nisse Langben (2 forskellige ark)
2005 - Muntre nisser (2 forskellige ark)

2008 - Mads og Musse (2 forskellige ark)
2012 - Babynisserne (2 forskellige ark)

Læs mere på Susanna Hartmanns egen side:
http://www.susannahartmann.dk/