Sven Vestergaard (1932)

Sven Vestergaard kom som 16-årig i lære som porcelænsmaler hos Royal Copenhagen. Han startede i afdelingen for overglasur, hvilket efter sigende kan ses i hans værker, hvor der er taget hånd om hver enkelt detalje.

Som udlært sidst i 50´erne skiftede han til reklamebranchen, hvor han gennem 9 år var rentegner på blandt andet Berlingske og Bergenholz Reklamebureau. På sidstnævnte har en passent både Frederik Bramming og Iben Clante haft deres gang, selvom det var tilbage først/midt i 30´erne.

Sven Vestergaard vendte tilbage til sin gamle arbejdsplads og i 1976 udnævnt til tegnestuechef. Samme år kom hans første juleplatte, vel nok det produkt, han er mest kendt for, som han dog først fra 1986 tegnede regelmæssigt hvert år.

Han har arbejdet som freelance de sidste 25 år og det er i den periode - nærmere bestemt i 1991 - at han har tegnet sine eneste kravlenisser. Det består mere præcist af 2 ark udstansede nisser, tegnet for Pobra. Vi havde kendskab til det ene ark, Sven Vestergaard har været så venlig at sende os kopi af det andet. Tak for det!

Sven bor i nærheden af Slagelse med hustruen Vera. De har tilsammen 8 børn og en god snes børnebørn. Da netop børn ifølge Sven Vestergaard er "gode at fortælle historier ud fra", kan man gå ud fra, at han ikke sådan lige løber tør for egnede motiver.

Vi har slet ikke kendskab til Sven Vestergaards enorme produktion for Royal Copenhagen og egentlig har den ikke noget med kravlenisser at gøre. Dog har vi julen som en slags fællesnævner og vi synes, at hans mangeårige virke og hans fine fortællinger i porcelæn fortjener en anmeldelse her. Den overlader vi med stor glæde - og tak - til Lone Risager Therkelsen fra DPH Trading i Odense. Læs hendes omtale nedenfor og tjek de mange links. 

Sven Vestergaard, Juletræ 2017

Sven Vestergaard, Julemand 2017

Sven Vestergaard, Juleklokke 2017

Februar 2017

Man kan ikke nævne Royal Copenhagens samlerartikler uden også at nævne Sven Vestergaard. I årtier var det  ham, der stod for motiverne til de kendte juleplatter. Han designede første gang motivet til en juleplatte i 1976, men der skulle derefter gå ti år, før han designede den næste. Det gjorde han i 1986 og det blev starten på en lang uafbrudt produktion af motiver til platterne, der varede til og med 2015. Herefter overlod han juleplatterne til Allan Therkelsen. Sven Vestergaards totale produktion nåede op på 31 platter, hvilket gør ham til den person, der har tilvirket flest af slagsen. Han overgår derved Kaj Lange, der nåede 30 platter.

Når man designer juleplatterne for Royal Copenhagen, følger der også en række tilhørende samlerartikler med inkluderende julekopper, juleklokker og juledråber. Disse er også designet af Sven Vestergaard i alle årene, hvor han har designet juleplatter og de øvrige samlerartikler har været i produktion. Således er der julekopper for alle årene, mens juledråberne startede i 1991 og juleklokkerne i 1992.

Sven Vestergaard er ligeledes manden bag årets julemand og årets juletræ. Julemanden kom til i 2001 og juletræet i 2007. Begge disse samlerartikler har nydt stor popularitet og er fortsat en storsællert hvert år. Begge disse serier er fortsat designet af Sven Vestergaard. .

Også den meget populære serie af nisser udgivet i 2001, 2004 og 2005 er lavet af Sven Vestergaard. Føj hertil millenium figurerne, børnenes jul og troldefamilie, Freddie og hans venner og mange flere og du får et billede af Sven Vestergaards store betydning for de sidste mange årtiers samlerartikler fra Royal Copenhagen.

Også for Bing & Grøndahl har Sven Vestergaard været aktiv. Han har stået bag hele serien af Barnets Dag platter frem til i dag. Disse platter er et godt eksempel på Sven Vestergaards illustrationer af børnenes glæde ved livet og forventning til julens glade tid. Sven Vestergaard har sat julestemningen for voksne og børn i årtier og hans mange motiver giver et indblik i den danske sjæl og forventningens glæde.

Det gennemgående tema ved Sven Vestergaards arbejde må være glæden ved de små ting i livet, som børnene ser dem. Hvilket ved hans arbejde for Royal Copenhagen er blevet et gennemgående motiv for samlerartiklerne. 

Klik for at se annoncen fra DPH Trading i større format.