Varia

Et 32 siders album udgivet af kaffesurrogatfabrikken Danmark i 1953. Tidstypisk album til samler-billeder med titlen "Dyrefabler". Alle billederne er naturligvis tegnet af Frederik Bramming.

Glansbilleder fra 1950'erne.

Klistermærker fra først i 50´erne.

Hæftet "Hans Peters Julefest" fra 1937 er her påtrykt reklame for købmand Johs. Larsen, St. Magleby. Udgivet af Forlaget Bergenholz.

(Billedet er venligt stillet til rådighed af Dragør Lokalhistorisk Arkiv).

Lille og ganske underholdende bog om "Takt og tone i trafikken", illustreret af Frederik Bramming og udgivet af Esso i 1946.

De gode gamle julegodteposer, som mange af os har hjembragt fra barndommens juletræsfester.

Dr. X fra Familie Journalen nr. 51, 1970 - der findes mange forskellige af slagsen.

Prisskilte fra Tatol.

Nordisk Film fik placeret en - måske to - af Brammings tidlige kravlenisser hjemme hos Katrine og grisehandler Oluf Larsen, da familien fejrer jul i 1936. Det er imidlertid mere end 10 år for tidligt, da han jo ikke tegnede de allerførste af slagsen før i 1947. UPS!

Nisserne er placeret på gardinet. Den til højre kan jeg identificere, men ikke den til venstre, som dog bestemt også ligner en Bramming-nisse.

Først scenen fra Matador, derefter nissen som var forud for sin tid.

Det første ark er udgivet af L. Levison i begyndelsen af 1950'erne. Det andet af Forlaget Lundgren & Andersen nogle år senere.

De alt andet end hyggelige sprællemænd i galleriet nedenfor blev venligt sendt til mig af pensioneret lektor i dansk og historie, Tom W. Petersen fra Frederiksberg. Han så dem selv (karikaturerne af Hitler, Göring, Goebbels og von Ribbentrop) første gang i 1945-1946, hvor de hang udklippede på væggen hos en kammerat (som i parantes bemærket var varm på Toms lillesøster!)

Tom W. Petersen har i nyere tid brugt figurerne i en foredragsrække om besættelsen. Han har sågar i en powerpoint-præsentation fået dem til at sprælle under sine foredrag - som oprindelig tænkt. Se portræt og artikel af Tom W. Petersen i galleriet.

Hverken han eller jeg kendte arkets historie, så jeg kontaktede Bramming-eksperten, Anders Hjorth-Jørgensen (Tegneseriemuseet), som kunne fortælle, at billedet, som Tom havde sendt mig ikke var originalarket, men et senere udsendt postkort. Forskellen er til at få øje på, fordi opsætningen på postkortet er forskellig fra det originale ark.

Anders Hjorth-Jørgensen fortæller videre, at det originale ark var indlagt som særtryk i Berlingske Tidende, sommeren 1945. Fra anden side forlyder det, at arket først blev trykt på Carl Stenders forlag i julen samme år. På fotografiet fra Frihedsmuseet, som Anders Hjorth-Jørgensen venligt (tak for det!) har ladet mig bruge, ses Stenders logo. Men den ene udlægning udelukker jo ikke den anden.

Forside og indhold i et lykønskningstelegram udgivet på Stenders Forlag.

En fantastisk sprællemand som samtidig er en julekalender. Arket måler 34 X 24 cm.

Kalenderen blev leveret i en kuvert (se billede), hvor Bramming har været så finurlig at indsætte et adressefelt, så den var let at sende med postvæsenet.

Kalenderen er lidt større end glaspladen på min scanner, hvorfor der mangler en lille bid hele vejen rundt på de to viste billeder.

Kalenderen blev udgivet i 1957 af Lundgren & Andersen.

Et par billeder af kalenderen med titlen  "Nissernes Julemarked". Det sort/hvide foto blev vist i Søndags BT i 1990.

En munter Bramming-sprællemand fra midten af 1950'erne, udgivet af Forlaget Lundgren & Andersen en midt i 1950'erne. Genoptrykt af Pobra i 2014.

Tilhører Karen Jacobsen, Aalestrup.

Nogle bidder af en af Brammings store 3D-julekalendere. Kalenderen blev udgivet af Forlaget Levison i 1953.

Tilhører Karen Jacobsen, Aalestrup.

Tre Bramming-klippeark samt forside til denne genoptrykte udgave af arkene. Pakken er udgivet i 2011 af Pobra. De originale ark blev udgivet i 1950'erne af Forlaget Lundgren & Andersen.

Brætspil udgivet for Hellesens.

Fra Tænkeboksen i Famiie Journalen nr. 50/1973. Der findes mange af slagsen.

Traditionel julekalender, som iflg. Anders Hjorth-Jørgensen, er fra 1940'erne og måske enda hans første?

En meget speciel julekalender, som er tegnet af Påls, mens det lille påhæftede hæfte indeholder 24 tegninger, som alle er tegnet af Frederik Bramming. Det er desuden udgivet i Sverige og alle forklarende tekster er skrevet på svensk.

Læg mærke til billedet, som pryder den 4. december. Her ses et par af Brammings kravlenisser ledsaget af ordene: "De små klättertomtarna är ju välkända, eller hur?"

Det viser klart, at teksterne er Frederik Brammings ord oversat fra dansk til svensk. Ordet "kravlenisser" eksisterer ikke på svensk, ligesom de heller ikke findes i fysisk form.

Oversætteren har her ganske smart opfundet ordet "klättertomtar", som er en direkte oversættelse af "kravlenisser" 

Jeg har boet 13 år i Sverige, er kommet der i endnu flere og gør det stadig. Jeg har aldrig hørt termen "klättertomtar".

Ordet "tomtar" dækker over såvel små gårdnisser som - i nyere tid - "julemanden".

Klik her for at se nogle af Brammings tegninger, som gemmer sig bag kalenderes påhæftede lille bog.

Kalenderen tilhører Karen Kacobsen, Aalestrup.