Varia

Et 32 siders album udgivet af kaffesurrogatfabrikken Danmark i 1953. Tidstypisk album til samler-billeder med titlen "Dyrefabler". Alle billederne er naturligvis tegnet af Frederik Bramming.

Glansbilleder fra 1950'erne.

Klistermærker fra først i 50´erne.

Hæftet "Hans Peters Julefest" fra 1937 er her påtrykt reklame for købmand Johs. Larsen, St. Magleby. Desuden er en udgave påtrykt Oscar Møller, Horsens. Hæftet blev udgivet af Forlaget Bergenholz. Teksten er skrevet af Ricard Laursen.
 

Lille og ganske underholdende bog om "Takt og tone i trafikken", illustreret af Frederik Bramming og udgivet af Esso i 1946.

De gode gamle julegodteposer, som mange af os har hjembragt fra barndommens juletræsfester.

Dr. X fra Familie Journalen nr. 51, 1970 - der findes mange forskellige af slagsen.

Prisskilte fra Tatol.

Nordisk Film fik placeret en - måske to - af Brammings tidlige kravlenisser hjemme hos Katrine og grisehandler Oluf Larsen, da familien fejrer jul i 1936. Det er imidlertid mere end 10 år for tidligt, da han jo ikke tegnede de allerførste af slagsen før i 1947. UPS!

Nisserne er placeret på gardinet. Den til højre kan jeg identificere, men ikke den til venstre, som dog bestemt også ligner en Bramming-nisse.

Først scenen fra Matador, derefter nissen som var forud for sin tid.

Det første ark er udgivet af L. Levison i begyndelsen af 1950'erne. Det andet af Forlaget Lundgren & Andersen nogle år senere.

De alt andet end hyggelige sprællemænd i galleriet nedenfor blev venligt sendt til mig af pensioneret lektor i dansk og historie, Tom W. Petersen fra Frederiksberg. Han så dem selv (karikaturerne af Hitler, Göring, Goebbels og von Ribbentrop) første gang i 1945-1946, hvor de hang udklippede på væggen hos en kammerat (som i parantes bemærket var varm på Toms lillesøster!)

Tom W. Petersen har i nyere tid brugt figurerne i en foredragsrække om besættelsen. Han har sågar i en powerpoint-præsentation fået dem til at sprælle under sine foredrag - som oprindelig tænkt. Se portræt og artikel af Tom W. Petersen i galleriet.

Hverken han eller jeg kendte arkets historie, så jeg kontaktede Bramming-eksperten, Anders Hjorth-Jørgensen (Tegneseriemuseet), som kunne fortælle, at billedet, som Tom havde sendt mig ikke var originalarket, men et senere udsendt postkort. Forskellen er til at få øje på, fordi opsætningen på postkortet er forskellig fra det originale ark.

Anders Hjorth-Jørgensen fortæller videre, at det originale ark var indlagt som særtryk i Berlingske Tidende, sommeren 1945. Fra anden side forlyder det, at arket først blev trykt på Carl Stenders forlag i julen samme år. På fotografiet fra Frihedsmuseet, som Anders Hjorth-Jørgensen venligt (tak for det!) har ladet mig bruge, ses Stenders logo. Men den ene udlægning udelukker jo ikke den anden.

Forside og indhold i et lykønskningstelegram udgivet på Stenders Forlag.

Et par billeder af kalenderen med titlen  "Nissernes Julemarked". Det sort/hvide foto blev vist i Søndags BT i 1990.

En munter Bramming-sprællemand fra midten af 1950'erne, udgivet af Forlaget Lundgren & Andersen en midt i 1950'erne. Genoptrykt af Pobra i 2014.

Tilhører Karen Jacobsen, Aalestrup.

Tre Bramming-klippeark samt forside til denne genoptrykte udgave af arkene. Pakken er udgivet i 2011 af Pobra. De originale ark blev udgivet i 1950'erne af Forlaget Lundgren & Andersen.

Brætspil udgivet for Hellesens.

Fra Tænkeboksen i Famiie Journalen nr. 50/1973. Der findes mange af slagsen.

En juledug produceret for Irma. Som man kan se, er den meget foldet, og man kan undre sig over, hvordan fabrikanten havde tænkt sig, at den kunne anvendes.

Lille sangbog, udgivet på forlaget MIKRO i 1969. Bogen er redigeret af Bent Andersen.

Bramming-ark.

Tilhører Anette Rahbek, Ringsted.